بررسی مبانی و ابعادی از الهیات ایدئالیستی جوسایا رویس

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه حکمت و فلسفه، دوره: 15، شماره: 59
  • کد COI اختصاصی: JR_WPH-15-59_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 489
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی سنایی

استادیار دانشگاه سمنان- گروه ادیان و عرفان

چکیده

در این نوشتار با رجوع به مبانی اندیشه رویس، الهیات او تبیین و تحلیل می شود. رویس تحت تاثیر ایدئالیسم شخص گرا، انسان را بخشی از فرایند کیهانی می داند که اهداف حقیقت زنده و عینی (خداوند) را محقق می سازد. به نظر او ایدئالیسم قابلیت این را دارد که تفسیری نوین از الهیات مسیحی ارائه دهد؛ به طوری که با زندگی پویای انسان معاصر همخوانی داشته باشد. در فلسفه رویس امکان ارائه الگویی برای تعامل علم و دین هست، زیرا او با تمایز گذاردن میان تجربه حسی روزمره و تجربه سازمان یافته علمی، تمام تجارب ممکن و بالفعل را ابژه های ذهن مطلق الهی می داند و تلاش علمی بشر در زمینه اختراعات و اکتشافات را موجب عینیت بخشیدن امکانات نهفته در علم الهی می داند. رویس حتی تعهد وفادارانه دانشمندان و صاحبان مشاغل به جامعه بشری را نوعی از تجربه دینی (در معنای موسع) می داند و تصویر جدیدی از کلیسای نامرئی ارائه می دهد.

کلیدواژه ها

جوسایا رویس, ایدئالیسم شخص گرا, پراگماتیسم, الهیات, کلیسای نامرئی, وفاداری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.