طبقه متوسط جدید و گذار به دموکراسی در جمهوری اسلامی ایران
- سال انتشار: 1399
- محل انتشار: فصلنامه سیاست پژوهی ایرانی، دوره: 7، شماره: 24
- کد COI اختصاصی: JR_SEJO-7-24_004
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 891
نویسندگان
دانشجوی دکتری جامعه شناسی سیاسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران.
استاد، دانشکده حقوق و علوم سیاسی، دانشگاه مازندران، مازندران، ایران.
دانشیار، دانشکده حقوق و علوم سیاسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران.
چکیده
هدف پژوهش حاضر تشریح نقش طبقه متوسط جدید در فرایند گذار به دموکراسی در سال های پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران بود. در این راستا، سوال اصلی پژوهش این بود که گسترش طبقه متوسط جدید چه تاثیری در روند گذار به دموکراسی در ایران دارد روش پژوهش توصیفی-تحلیلی بوده و یافته ها نشان داد، نوسازی اقتصادی و اجتماعی گسترده بعد از جنگ عراق و ایران، باعث افزایش جمعیت جوان و رشد اقشار تحصیل کرده دانشگاهی و گسترش طبقه متوسط جدید در ایران شد که نقش مهمی در پیدایش زمینه های مساعد درونی برای گذار به دموکراسی دارند. خواست های سیاسی و اقتصادی این طبقه، در مقابل ساختار کشور که توان پاسخگویی به این خواست ها را نداشت، تبدیل به نیرویی گردید که موجب بی ثباتی هایی در دهه های اخیر شده است. توسعه خواهی طبقه متوسط جدید چالش هایی را برای نظام سیاسی کشور همراه آورده که حرکت به سمت دموکراسی را محتمل نموده است.کلیدواژه ها
دموکراسی, طبقه متوسط جدید, مشارکت سیاسیاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.