ارزیابی اثرات زیست محیطی معدن سنگ گرانیت و مرمریت به روش ماتریس لئوپولدایرانی و RIAM

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش در بهداشت محیط، دوره: 5، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JREH-5-4_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 700
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهره رهنمابرگرد

دانشجوی کارشناسی ارشد بهداشت محیط، عضو کمیته تحقیقات دانشجویی، گروه مهندسی بهداشت محیط و حرفه ای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران.

سید علی سجادی

دانشیار، گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی گناباد، خراسان رضوی، ایران

حوریه نداف

دانشجوی کارشناسی ارشد بهداشت محیط، عضو کمیته تحقیقات دانشجویی، گروه مهندسی بهداشت محیط و حرفه ای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی گناباد ، گناباد ، ایران.

مهناز خرقانی

دانشجوی مهندسی بهداشت محیط دانشگاه علوم پزشکی گناباد گناباد ایران

چکیده

زمینه و هدف: صرف نظر از اثرات مثبت اقتصادی، تاثیرات نامطلوب محیط زیستی معادن، ارزیابی اثرات زیست محیطی را ضروری می­سازد، لذا مطالعه حاضر با هدف ارزیابی اثرات زیست ­محیطی معادن سنگ گرانیت و مرمریت در استان خراسان رضوی انجام شد. مواد و روش ها: در این مطالعه توصیفی- مقطعی، اثرات زیست محیطی معدن سنگ گرانیت ده غیبی و معدن سنگ سرخ سنگ چاه فالیز (مرمریت) در سال 1396 مورد بررسی قرار گرفتند. پس از بازدیدهای میدانی، اطلاعات از طریق چک لیست گردآوری و تجزیه و تحلیل داده­ها از طریق ماتریس RIAMو لئوپولد ایرانی انجام شد. یافته ها: بر اساس نتایج تجزیه و تحلیل اطلاعات معادن از طریق ماتریس لئوپولد، میانگین رده بندی کلی در تمام محیط­ها شامل فرهنگی، اقتصادی- اجتماعی، بیولوژیکی و فیزیکی 1/46- بود که بیانگر پیامدهای منفی ضعیف است. همچنین مخرب ترین پیامدها مربوط به محیط بیولوژیکی بود. بر اساس نتایج ماتریس RIAM، بیشترین تاثیرات منفی معدن کاری بر روی محیط فیزیکی- شیمیایی بود. نتیجه گیری: فعالیت­های بهره برداری از سنگ گرانیت ده غیبی و سنگ سرخ سنگ چاه فالیز (مرمریت) با توجه به ماتریس RIAM در مجموع دارای اثرات منفی متوسط تا اندک بر روی محیط فیزیکی- شیمیایی و با توجه به ماتریس لئوپولد، دارای اثرات منفی اندک بر محیط­های بیولوژیکی و فیزیکی- شیمیایی می­باشد. با اعمال ملاحظات زیست محیطی ادامه بهره برداری از معدن سنگ خراسان رضوی می­توان علاوه بر تحقق اهداف توسعه ملی، اشتغال زایی و ایجاد تاسیسات زیربنایی را نیز دنبال کرد.

کلیدواژه ها

ارزیابی اثرات زیست محیطی, معدن سنگ, ماتریس رایم, ماتریس لئوپولد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.