ساخت، اعتباریابی و رواسازی آزمون معنای زندگی براساس منابع اسلامی

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: دوفصلنامه مطالعات اسلام و روانشناسی، دوره: 13، شماره: 25
  • کد COI اختصاصی: JR_SIP-13-25_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 477
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهره حیدری

جامعه الزهرا ،قم،ایران

محمدرضا سالاری فر

استادیار

فاطمه شاطریان

استادیار دانشگاه آزاد اسلامی

چکیده

این پژوهش به منظور ساخت و هنجاریابی پرسشنامه معنای زندگی براساس منابع اسلامی صورت گرفت. نوع پژوهش، توصیفی−تحلیلی و به روش پیمایشی انجام شد. با بررسی آیات و روایات، 142 مورد در 35 شاخص جایگزین شد. برای بررسی روائی محتوایی از نظرات متخصصان اسلامی و روان شناسی استفاده شد که تعداد شاخص ها به 19 مورد رسید؛ سپس با انجام تحلیل عاملی بر نمونه440 نفری از دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی قم، سه عامل با عناوین معناداری ارزشی ، معناداری معرفتی و بی معنایی زندگی به دست آمد. پایایی آزمون با سه روش همسانی درونی ، (با آلفای کرونباخ 94%)، دو نیمه سازی و  بازآزمایی بررسی و تایید شد. روایی آن نیز با سه روش از روایی ملاکی (همگرا −واگرا− نظرخواهی از افراد خبره) و روایی سازه (اجرای تحلیل عاملی) بر کل نمونه بررسی و تایید شد. به این ترتیب این آزمون، توانائی سنجش میزان معنای زندگی در افراد براساس منابع اسلامی را دارد.

کلیدواژه ها

آزمون معنای زندگی, اعتبار, روایی, منابع اسلامی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.