جایگاه و شیوه های اطلاع رسانی و خبر رسانی در قرآن کریم

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: اولین همایش قرآن و روانشناسی
  • کد COI اختصاصی: GPSY01_112
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1632
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا تاج آبادی

مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی

سمیه شعبانی

. کارشناسی ارشد رشته حقوق عمومی

چکیده

هدف از ارائه این مقاله، تبیین جایگاه و شیوه های اطلاع رسانی و خبر رسانی در قرآن کریم می باشد . قرآن کریم به مثابه قانون اساسی اسلام، دربردارنده کلیات و راهبردهای اساسی برای هدایت انسان و حل مشکلات جامعه اسلامی در حوزه های مختلف، از جمله عرصه خبر و اطلاع رسانی است. از بررسی قرآن کریم، ملاکهایی برای خبر رسانی به دست می آید، که می توان آنها را معیارهای اصولی قرآن برای انتخاب و اطلاع رسانی خبر در رسانه نامید. قرآن در خبررسانی، بر معیارها و اصولی ارزشمدارانه در جهت تامین نیاز و مصلحت مخاطب تاکید دارد . بدون تردید یکی از وجوه پر رمز و راز قرآن کریم، شیوه های اطلاع رسانی و تبلیغی این کتاب شریف و شخصیت حضرت محمد (ص) و سیره تبلیغی و اطلاع رسانی ایشان است . نقش فرهنگی و ارتباطی قرآن کریم، از وجوه مختلف ، قابل تامل و بررسی است . زیرا هم هویت بخش به جامعه اسلامی و مصدر و غایت اطلاع رسانی دینی به شمار می آید . و هم به عنوان یک ابزار ارتباطی مکتوب، آثار و کارکردهای متعدد و کارای یرا از خود برجای می نهد . از منظر قرآن ، خبر و خبررسانی مقوله ویا اقدامی بی هویت وخنثی نیست. مولفه های مورد نظر قرآن در این کتاب نشان می دهد که قرآن بحث خبر وخبررسانی را منظومه به هم پیوسته و کاملی می داند که با دقت و وسواس به تشریح ابعاد آن پرداخته شده است. قرآن در خبر رسانی بر مولفه هایی مانند: صداقت و واقع گویی ، حق گویی و تفسیر حق طلبانه ، شفافیت و دوری از ابهام ، رعایت حیا و عفت ، استفاده از الفاظ محترمانه و رعایت اخلاق ، حفظ حریم شخصی افراد، افشای اخبار دروغ، مستند بودن و اتقان، تصویری و بودن و ضرورت طبقه بندی خبر تاکید دارد. توجه به این خصوصیات در خبر رسانی مبنای نظری همه جانبه و محکمی را در اختیار می گذارد که می توان بر آن اساس برنامه ریزی قابل اعتمادی را سامان داد و مشکلات و نارسایی های عملی این حوزه را حل کرد.

کلیدواژه ها

قرآن کریم، اطلاع رسانی، رسانه ، خبر و خبررسانی ، ارتباطات

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.