بررسی فقهی و حقوقی اثر فسخ نسبت به قراردادهای سابق

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: دوفصلنامه آموزه های فقه مدنی، دوره: 12، شماره: 21
  • کد COI اختصاصی: JR_MADA-12-21_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1755
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی چگنی

استادیارکروه حقوق دانشکده علوم انسانی دانشگاه آیت الله العظمی بروجردی

سعید سیاه بیدی کرمانشاهی

دانشجوی دکتری حقوق خصوصی، دانشکده حقوق و علوم سیاسی، دانشگاه تهران و مدرس دانشگاه

چکیده

به طور سنتی، یکی از وجوه افتراق فسخ و بطلان قرارداد را این امر می دانند که بطلان، عقد را از ابتدا بی اثر می کند و فسخ، نسبت به گذشته اثر نداشته و عقد را نسبت به آینده بلااثر می سازد. اما مسئله این است که در فقه امامیه و حقوق کنونی، آیا بحث عدم تاثیر عقد نسبت به گذشته یک قاعده است و در موارد متعدد قابل استناد است یا خیر و در صورت وجود چنین قاعده ای، استثنائات قاعده مزبور چه مواردی است پژوهش فقهی و حقوقی حاضر نشان می دهد که بر خلاف حقوق کشورهایی نظیر فرانسه و مصر که در آن ها فسخ اصولا اثر قهقرایی دارد، در نظام حقوقی ما به عنوان یک قاعده می توان گفت که اثر فسخ ناظر به آینده است و نسبت به قراردادهای سابق بر خود فاقد اثر است. لیکن این قاعده نیز مانند بسیاری از قواعد دیگر، مصون از تخصیص نمانده و در موارد متعددی نظیر قراردادهای فرعی، قراردادهای تبعی، برخی معاملات تاجر پس از انعقاد قرارداد ارفاقی و نیز معاملات متعاقب بیع خیاری، فسخ قرارداد اصلی نسبت به قراردادهایی که بعد از عقد اصلی و پیش از فسخ منعقد شده اند، دارای اثر است و حسب مورد باعث انحلال، عدم نفوذ یا بطلان قراردادهای مزبور می گردد.

کلیدواژه ها

فسخ, بطلان, اثر قهقرایی, فقه امامیه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.