رویکرد سیبرنتیکی به کتابخانه ی مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه شهید چمران اهواز با تاکید بر نقش کنترل و بازخورد در شناسایی مشکلات این کتابخانه

سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 425

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_ADKA-5-1_005

تاریخ نمایه سازی: 1 مرداد 1399

چکیده مقاله:

هدف: پژوهش حاضر بر آن است تا ضمن بررسی علم سیبرنتیک و اجزا و عناصر آن، رویکردی سیبرنتیکی به کتابخانه ی مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه شهید چمران اهواز داشته باشد. روش/ رویکرد پژوهش: پژوهش حاضر با استفاده از روش مروری و کتابخانه ای و بررسی متون حوزه های سیبرنتیک و علم اطلاعات و دانش شناسی و پرسش از تعدادی از کارکنان کتابخانه ی مرکزی دانشگاه شهید چمران اهواز انجام گرفته است. یافته ها: یافته های پژوهش بیانگر آن است که کتابخانه ی مرکزی، خصوصیات و عناصر اصلی سیستم های سیبرنتیکی (حرکت یا پویایی، کنترل و بازخورد) را داراست. حرکت یا پویایی را می توان در بخش های مختلف کتابخانه ی مرکزی مانند تغییرات در قوانین و مقررات، میزان منابع اطلاعاتی، تعداد کاربران و کارکنان، تحولات ایجاد شده در بخش های مختلف کتابخانه، وسایل و تجهیزات و شیوه های دسترسی به اطلاعات مشاهده کرد که این پویایی ها خود سبب ایجاد تغییراتی در عملکرد و نحوه ی ارائه ی خدمات در کتابخانه ی مرکزی می شود. مهم ترین ابزارهای اعمال کنترل در کتابخانه ی مرکزی شامل آیین نامه ها، قوانین و گزارش گیری از نرم افزار کتابخانه هستند. دریافت بازخورد در کتابخانه ی مرکزی از طریق روش های مختلفی مانند برگزاری جلسات، نرم افزار تحت وب، پرتال کتابخانه، صندوق پیشنهادات و کانال تلگرامی صورت می گیرد. نتیجه گیری: انطباق نظام کتابخانه ی مرکزی با سیستم های سیبرنتیکی در قالب سه عنصر پویایی (حرکت)، کنترل و بازخورد می تواند نگرش و بینش عمیق تری نسبت به شناسایی مشکلات و چالش های این کتابخانه به دست بدهد و زمینه را جهت ارتقای عملکرد این سازمان فراهم نماید.

نویسندگان

فرزانه قنادی نژاد

دانشجوی دکتری علم اطلاعات و دانش شناسی دانشگاه شهید چمران اهواز