بررسی آنالیز حساسیت پارامترهای سیل نسبت به تغییرات زبری ( مطالعه موردی: منطقه شیروان)

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مهندسی آبیاری و آب ایران، دوره: 10، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_WATER-10-4_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 595
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهران صابری تنسوان

گروه آب و خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی شاهرود، شاهرود

زهرا گنجی نوروزی

گروه آب و خاک دانشگاه صنعتی شاهرود

مهدی دلقندی

استادیار گروه آب وخاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی شاهرود

وجیهه درستکار

استادیارگروه آب و خاک، دانشکده مهندسی کشاورزی، دانشگاه صنعتی شاهرود، شاهرود، ایران،

چکیده

یکی از منابع خطا در شبیه­سازی سیل تخمین زبری است. در این مطالعه به کمک نرم افزارهای HEC-RAS، GIS و  HEC-GEORAS سیل بر روی رودخانه های اترک علیا، چایلق، گلیان و بخشی از رودخانه اترک با زبری های مختلف شبیه سازی شد و آنالیز حساسیت پارامترهای سیل از قبیل سطح سیل­گیر، عمق و سرعت، نسبت به تغییر ضریب زبری برای سیلاب با دوره بازگشت­های مختلف مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد به عنوان نمونه برای دوره بازگشت 100 ساله به ازای افزایش 10 درصدی ضریب زبری، عمق و سطح سیل گیر هر کدام حدود 1/1 درصد افزایش یافته و  سرعت حدود 4 درصد کاهش یافته است. همچنین به ازای کاهش10 درصدی ضریب زبری، تغییرات عمق، بسیار ناچیز بوده اما سطح سیل گیر 1/1 درصد کاهش یافته و  سرعت حدود 3/8 درصد افزایش یافته است. همچنین مشخص شد که پارامتر سرعت جریان به تغییر زبری واکنش بیشتری نسبت به عمق و سطح سیل­گیر دارد و عمق جریان کمترین وابستگی به میزان تغییر ضریب زبری را داشت، به طوریکه به ازای کاهش ضریب زبری بیش از 10 درصد، تغییرات عمق بسیار اندک بود. این روند برای همه دوره برگشت ها تقریبا مشابه می­باشد.

کلیدواژه ها

پهنه بندی سیلاب , روندیابی, سرعت جریان, HEC-RAS

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.