بررسی عددی رفتار سدخاکی و مقایسه آن با داده های ابزار دقیق; مطالعه موردی سد مروک لرستان

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: دو فصلنامه پژوهش های زیرساخت های عمرانی، دوره: 5، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_CER-5-2_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 658
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

احمدرضا مظاهری

دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه آیت الله العظمی بروجردی (ره)

رسول عالی پور

استادیار گروه عمران دانشگاه شهرکرد

بهزاد شکری دریکوند

فارغ التحصیل کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اراک

چکیده

در این تحقیق رفتار سد خاکی مروک با هسته رسی که دارای ارتفاع 68 متر می باشد، با استفاده از مدل سازی عددی نرم افزار GeoStudio و ابزاردقیق بررسی گردیده است. ابتدا هندسه این سد خاکی در نرم افزار، مدل سازی شده و تنش های قائم در هسته و مقدار نشست بیشینه در حین ساخت تعیین گردیده است. آنگاه نتایج با قرائت های ابزاردقیق نصب شده در قسمت های مختلف بدنه سد مقایسه شده است. مقایسه نتایج تحلیل های عددی و قرائت های ابزاردقیق نشان می دهد زمانی که تراز ساخت سد در ارتفاع 1590 متری از سطح دریا (31 متر پایین تر از تاج سد) باشد حداکثر نشست اندازه گیری شده در پایان ساخت سد با ابزار INC 10-1 که در 4 متری بالادست محور سد نصب شده است، مقدار 81 سانتی متر بوده و نتایج تحلیل عددی مقدار نشست در همان نقطه را برابر 80 سانتیمتر نشان می دهد. بیشترین میزان قوس زدگی و نشست قائم در درازمدت تقریبا در وسط سد رخ می دهد. مقدار ضریب قوس زدگی بین 73/0 تا 1 می باشد که بیانگر این است که سر مروک در وضعیت پایدار قرار دارد. دراینتحقیق رفتار سد خاکی مروک با هسته رسی که دارای ارتفاع 68 متر می باشد، با استفاده از مدل سازی عددینرم افزار GeoStudio و ابزاردقیق بررسی گردیده است. ابتدا هندسه این سد خاکی در نرم افزار، مدل سازی شده و تنش های قائم در هسته و مقدار نشست بیشینه در حین ساخت تعیین گردیده است. آنگاه نتایج با قرائت های ابزاردقیق نصب شده در قسمت های مختلف بدنه سد مقایسه شده است.مقایسه نتایج تحلیل های عددی و قرائت های ابزاردقیق نشان می دهد زمانی که تراز ساخت سد در ارتفاع 1590 متری از سطح دریا (31 متر پایین تر از تاج سد) باشد حداکثر نشست اندازه گیری شده در پایان ساخت سد با ابزار INC10-1 که در 4 متری بالادست محور سد نصب شده است، مقدار 81 سانتی متر بوده و نتایج تحلیل عددی مقدار نشست در همان نقطه را برابر 80 سانتیمتر نشان می دهد. بیشترین میزان قوس زدگی و نشست قائم در درازمدت تقریبا در وسط سد رخ می دهد. مقدار ضریب قوس زدگی بین 73/0 تا 1 می باشد که بیانگر این است که سر مروک در وضعیت پایدار قرار دارد.  

کلیدواژه ها

سد خاکی مروک, ابزار دقیق, قوس زدگی, GeoStudio

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.