واکاوی دلایل تاخیر از دیدگاه مدیریت ریسک در مرحله اجرای پروژه های راه سازی (مطالعه موردی: محور گرمسار-سیمین دشت)

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: دو فصلنامه پژوهش های زیرساخت های عمرانی، دوره: 5، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_CER-5-2_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 576
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا مهاجری برج قلعه

دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز، تهران، ایران.

توحید پوررستم

استادیار گروه عمران-مهندسی و مدیریت ساخت، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز، تهران، ایران.

ناصر منصور شریفلو

دانشیار گروه مکانیک-انرژی، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز ، تهران، ایران.

جواد مجروحی سردرود

استادیار گروه عمران-مهندسی و مدیریت ساخت، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز، تهران، ایران.

چکیده

مسئله تاخیر در پروژه های راه سازی یکی از رایج ترین مشکلات است. باتوجه به اهمیت تاخیر و عوامل افزایش دهنده زمان بیش از مقدار پیش بینی شده، بررسی و آنالیز عوامل آن امری لازم و ضروری است. در این مقاله شناسایی، اولویت بندی کیفی و کمی تاخیرات مرحله ساخت پروژه های راه سازی از دیدگاه مدیریت ریسک در محور گرمسار- سیمین دشت مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفته است. شناسایی ریسک ها با تکنیک مصاحبه های ساختاریافته، اولویت بندی کیفی ریسک ها با نظرسنجی از خبرگان و اولویت بندی کمی ریسک ها با تکنیک فرآیند تحلیل سلسله مراتبی انجام شده است. خروجی آن، اولویت بندی کیفی ریسک های تاخیر با نمودار علت و معلولی (ایشیکاوا) و رتبه بندی کمی ریسک ها با نرم افزار Expert Choice می باشد. براساس رتبه بندی کمی، در میان معیارهای اصلی به ترتیب، مشکلات مالی و اعتباری، تملک اراضی، مشکلات مدیریتی، مشکلات فنی و حوادث طبیعی دارای بیش ترین ریسک می باشند. در میان زیر معیارهای ریسک تخصیص ناقص، قیمت زمین، باغات، مطالعات امکان سنجی ناقص، برنامه زمان بندی نادرست، اعتبارات استانی، عدم واریزی پولی، مناطق مسکونی، مناطق تجاری، توافق با منابع طبیعی، توافق با محیط زیست، سیل، تخمین اولیه کم، اعتبارات ملی، مناطق صنعتی، نامساعد بودن شرایط جوی، عملیات خاکی، مشکلات آسفالت، بیمه حوادث دارای اولویت می باشند. در نهایت، تحلیل معیارهای بحرانی انجام شده و راه کارهایی جهت کاهش یا رفع اثر این تاخیرات در پروژه های راه سازی ارائه شده است.

کلیدواژه ها

پروژه های راه سازی, تاخیر, فرآیند تحلیل سلسله مراتبی, مدیریت ریسک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.