طراحی سامانه خبره جهت هوشمند سازی مدیریت بحران ناشی از زلزله در شهر تهران

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله پدافند غیر عامل، دوره: 11، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_SAPD-11-1_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 813
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سامان کشوری

دانشگاه جامع امام حسین(ع)

عبدالرحمن کشوری

دانشکده پدافند غیر عامل

محمدعلی جوادزاده

دانشکده فناوری اطلاعات و ارتباطات

چکیده

زلزله یکی از خطرات مهمی است که زندگی مردم در شهر تهران را تهدید می کند. ازاین رو، باید در جهت پیشگیری و اقدامات تامینی لازم پس از وقوع این رخداد طبیعی بهترین تصمیمات توسط مدیریت شهری گرفته شود. با توجه به اثرات روانی زمان بحران در تصمیم گیری مدیران، لزوما باید مکانیسمی طرح شود تا بتواند فارغ از اثرات بحران، موقعیت شهری را تحلیل کرده و پیشنهاد های لازم را برای مدیرت بحران ارائه دهد. شهر تهران دارای 22 منطقه است که بر روی 13 گسل قرار دارند. به همین دلیل در این مقاله سامانه خبره ای طراحی و ارائه می شود که با استفاده از الگوی فرآیندی که در آن شاخص های مهم شهری متغیر های شناسایی زلزله که به وسیله مرکز لرزه نگاری به سامانه خبره وارد می شود؛ طرح اقدام لازم را به مراکز ایمنی مربوط به هر یک از مناطق بیست و دو گانه شهر تهران و مراکز معین آن ها ارائه دهد. این طرح بهترین اقدامات هر منطقه در صورت وقوع زلزله با توجه به شاخص های آن منطقه را پیشنهاد می دهد. هدف این مقاله ارائه سامانه خبره ای جهت هوشمند سازی مدیریت بحران در راستای به حداقل رساندن خسارت وارد به کلان شهر تهران در صورت وقوع زلزله است. به این منظور با استفاده از شاخص ها به عنوان پایگاه دانش و ورودی های سامانه شامل شدت، محل و یا زمان وقوع زلزله با استفاده از سامانه خبره این کار انجام می شود. در پایان با رخ دادن زلزله فرضی در منطقه ازگل در منطقه 1 تهران، روش ارائه شده با پیاده سازی پیش نمایش برنامه با دو روش مرکالی و ریشتر مورد ارزیابی و مقایسه قرار داده شد. نتایج نشان می دهد به دلیل موثر بودن عوامل مختلف درروش ارائه شده در این مقاله نسبت به دو روش ریشتر و مرکالی اقدامات تامینی پیش بینی شده در برابر زلزله موردنظر دقیق تر است.

کلیدواژه ها

زلزله تهران, سامانه خبره, ایمنی شهری, اقدامات تامینی, آسیب شناسی گسل ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.