نقش واسطه ای حمایت اجتماعی در رابطه بین جو عاطفی خانواده و اضطراب اجتماعی نوجوانان

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه پزشکی نوید نو، دوره: 23، شماره: 73
  • کد COI اختصاصی: JR_NNJ-23-73_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 819
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پرستو بیگلر مزلقانی

کارشناسی ارشد روانشناسی تربیتی، گروه روانشناسی تربیتی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه آزاد، تهران، ایران

محمد غلامی فشارکی

استادیار، گروه آمار زیستی، دانشکده پزشکی، دانشگاه تربیت مدرس تهران، تهران، ایران

چکیده

مقدمه: عدم توجه والدین به سالم سازی محیط روانی و عاطفی نوجوانان و فقدان روابط مناسب خانوادگی و اجتماعی باعث ایجاد کمبودهای عاطفی و مشکلات روانی از جمله اضطراب می گردد. با توجه به اهمیت این موضوع، مطالعه حاضر با هدف بررسی رابطه بین جو عاطفی خانواده با اضطراب اجتماعی نوجوانان با درنظرگرفتن نقش واسطه ای حمایت اجتماعی انجام شد. مواد و روش ها: پژوهش حاضر از نوع مطالعات همبستگی می باشد. نمونه پژوهش را 200 نفر از دانش آموزان دختر و پسر مقطع متوسطه اول منطقه پنج شهر تهران که در سال تحصیلی 98-1397 مشغول به تحصیل بوده و با استفاده از نمونه گیری خوشه ای انتخاب شده بودند، تشکیل دادند. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش عبارت بودند از: پرسشنامه جو عاطفی خانواده هیل برن (Hill-Bern)، حمایت اجتماعی خانواده و مقیاس اضطراب اجتماعی نوجوانان (SAS-A: Social Anxiety Scale for Adolescents). داده های گردآوری شده با استفاده از نرم افزارهای SPSS 23  و AMOS 18 تحلیل گردیدند. یافته ها: نتایج نشان دادند که حمایت اجتماعی (325/0-Total Effect=) و جو عاطفی (08/0-Total Effect=) به ترتیب به صورت مستقیم و غیر مستقیم بر اضطراب تاثیر داشته اند. یافته های به دست آمده با استفاده از روش مدل سازی معادلات ساختاری، نقش واسطه ای متغیر حمایت اجتماعی را در رابطه بین جو عاطفی خانواده با اضطراب اجتماعی نوجوانان تایید نمودند. نتیجه گیری: نتایج پژوهش حاضر نقش واسطه ای متغیر حمایت اجتماعی را در رابطه بین جو عاطفی خانواده با اضطراب اجتماعی نوجوانان تایید نمودند؛ بنابراین می توان در گستره روابط بین فردی، تربیتی، خانوادگی و درمانی به متغیر یاد شده توجه نمود.

کلیدواژه ها

اضطراب اجتماعی, جو عاطفی, حمایت اجتماعی خانواده, مکانیسم های واسطه ای

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.