بررسی اثر حفاظتی عصاره هیدروالکلی برگ گیاه زرشک کوهی لرستان بر روی زخم معده ناشی از اتانول در موش های صحرایی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: هفتمین کنگره ملی زیست شناسی و علوم طبیعی ایران
  • کد COI اختصاصی: BSCONF07_071
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 6663
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد بیرانوند

دانشجوی کارشناسی ارشد بیوشیمی، گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران

سیف اله بهرامی کیا

استادیار، گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران

امید دزفولیان

دانشیار، گروه پاتوبیولوژی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران

چکیده

زمینه و هدف: زخم معده یکی از شایعترین اختلالات مزمن دستگاه گوارش در جوامع امروزی است و در حال حاضر، تحقیقات و پژوهش های گسترده ای درباره ی تاثیر گیاهان دارویی در جلوگیری از ایجاد بیماری زخم معده انجام شده است. هدف از این مطالعه بررسی اثر آنتی اکسیدانی عصاره هیدروالکلی برگ گیاه زرشک کوهی لرستان در جلوگیری از ایجاد زخم معده بود. مواد و روش ها: در این مطالعه 30 سر موش صحرایی(رت) با محدوده ی وزنی 200-180 گرم به طور تصادفی به 5 گروه تقسیم شدند. این گروه ها شامل گروه کنترل منفی، گروه کنترل مثبت، گروه کنترل مقایسه ای و گروه های تجربی1 و 2 بودند. یک ساعت بعد از گاواژ عصاره و دارو، با خوراندن 1 میلی لیتر اتانول 96% به هر حیوان به جز رت های گروه کنترل منفی زخم معده القا شد. پس از یک ساعت رت ها با رعایت اصول اخلاقی توسط دی اتیل اتر کشته شدند سپس بافت معده جدا و برای اندازه گیری سطح گونه های فعال اکسیژن (ROS) و تعیین میزان مالون دی آلدهید (MDA)، هموژنه و مورد استفاده قرار گرفت. نتایج: نتایج مطالعه نشان داد که سطح گونه های فعال اکسیژن (ROS) و میزان مالون دی آلدهید (MDA) بافت معده در گروه کنترل مثبت نسبت به سایر گروه ها در بالاترین حد خود بود. سطح ROS و میزان MDAدر گروه کنترل مقایسه ای و گروه های تجربی1 و 2 کاهش چشمگیری نسبت به گروه کنترل مثبت داشت که این بیانگر اثر آنتی اکسیدانی و حفاظتی دارو و عصاره بود. نتیجه گیری: پیش درمانی با عصاره هیدروالکلی گیاه زرشک کوهی لرستان به صورت وابسته به دوز، از ایجاد زخم معده ناشی از اتانول جلوگیری کرد که این را می توان به فعالیت آنتی اکسیدانی ترکیبات فنلی گیاه نسبت داد.

کلیدواژه ها

اثر حفاظتی، زرشک کوهی لرستان، زخم معده، اتانول، گونه های فعال اکسیژن.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.