بررسی توسعه پایدار در معماری (مورد مطالعه: شهر چالوس)

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: هفتمین همایش ملی مطالعات و تحقیقات نوین در حوزه علوم جغرافیا، معماری و شهرسازی ایران
  • کد COI اختصاصی: NICONF07_243
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 540
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدمهدی محسنی بندپی

کارشناس مهندسی معماری، شهرداری چالوس

راحله مختاری

کارشناس ارشد حقوق عمومی، شهرداری چالوس

فاطمه محمدپور

کارشناس ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری، شهرداری چالوس

امیر صالحی

کارشناس مهندسی معماری، شهرداری چالوس

چکیده

استفاده بی رویه از منابع و آلودگی های محیط زیست و هزینه هایی که این موضوع به اقتصاد کشور وارد می کند. توسعهی پایدار شهری که در معنای عام خود، رشد و گسترشی همه جانبه و بدون تعارض و تناقض معنا می شود، با دو هدف عمده ارتقاء کیفیت زندگی با لحاظ ظرفیت محیط زیست و پاسخگویی به نیازهای نسل حاضر بدون محدودیت برای آیندگان، تعریف می شود. مفهوم توسعه پایدار محدوده مشترک حوزه های ذکر شده است. توسعه پایدار در سطوح مختلفی قابل بحث است و در مقیاس های متفاوتی از بافت ها و محلات گرفته تا توسعه ی پایدار کلان شهرها و توسعه پایدار جهانی بیان می شود. معماری، این هنر سنگین پا، تنها زمانی می تواند نقش خود را در این عصر کنونی به صورت پررنگ حفظ کند که گسست خود با محیط را به فراموشی سپرده؛ و دست در دست محیط اطرافش، بار دیگر قدعلم کند. بهترین طراحی معماری، طرحی است که بتواند نیازهای اجتماعی، اقتصادی، تکنولوژیکی، زیبایی شناختی و زیست محیطی را توامان فراهم آورده؛ و نتیجه آن سنتزی از همه عوامل دخیل در آن باشد و توسعه ی پایدار را نوید دهد. شعار جهانی فکرکنید اما منطقه ای عمل نمایید، به خوبی نقاط اشتراک معیارهای پایداری، با آنچه به عنوان معماری بومی بدان پرداخته می شود؛ را روشن می کند. ازطرف دیگر، باتوجه به موقعیت جغرافیایی و پتانسیل های گردشگری شهرستان چالوس، مطالعه توسعه معماری پایدار در این منطقه، از اهمیت بالایی برخورداراست. در این پژوهش با استفاده از مطالعات کتابخانه ای و رویکردی توصیفی، سعی در بررسی اصول معماری پایدار؛ و نقش آن در رشد و توسعه شهرستان چالوس می پردازیم؛ و سپس راهکارهایی در جهت معماری پایدار و اقتصاد پیشنهاد میشود. یقینا بررسی این راهکارهای سنتی، می تواند به عنوان چراغ راهی برای تحقق معیارهای پایداری، در معماری و شهرسازی امروز، مورداستفاده قرار گیرد. همچنین به روش تحلیلی و تطبیقی، معماری بومی شهر چالوس و ویژگی های معماری و شهرسازی سنتی آن، با معیارهای پایداری و اصول توسعه پایدار جهانی تطبیق داده شده است.

کلیدواژه ها

توسعه پایدار، معماری شهری، چالوس.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.