تاثیر رازک بر نشانه های زودرس یائسگی در زنان پست منوپوز: یک کارآزمایی بالینی دوسوکور کنترل شده

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: دومین همایش ملی مراقبت و درمان
  • کد COI اختصاصی: CNTCONF02_153
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 352
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ویدا آقامیری

مربی، هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان،سنندج،ایران

چکیده

مقدمه: یکی از درمان های جایگزینی مطرح برای درمان نشانه های زودرس یائسگی، فیتواستروژن ها هستند. رازک یکی از گیاهانی است که حاوی ترکیبات فیتواستروژنی است ولی تا به حال تاثیر آن بر روی نشانه های زودرس یائسگی بررسی نشده است. لذا این مطالعه با هدف تعیین تاثیر قرص رازک بر نشانه های زودرس یائسگی در زنان پست منوپوز انجام گرفت. روش کار: این کارآزمایی بالینی تصادفی کنترل شده دو سوکور بر روی 60 نفر زن پست منوپوز انجام گرفت. نمونه ها با روش بلوک بندی تصادفی به دو گروه 30 نفر تخصیص داده شدند. گروه مداخله، روزانه 500 میلی گرم قرص رازک و گروه کنترل، 500 میلی گرم قرص دارونما محتوی لاکتوز را به مدت 90 روز دریافت نمودند. نشانه های زودرس یائسگی با استفاده از مقیاس گرین (63-0) ارزیابی شد که قبل از مداخله، 4، 8 و 12 هفته بعد از مداخله تکمیل گردید. از آزمون ANCOVA برای آنالیز داده ها استفاده شد. یافته ها: بین دو گروه از نظر مشخصات دموگرافیک و باروری تفاوت چندانی وجود نداشت. هیچ افت نمونه ای در دو گروه تا پایان مداخله وجود نداشت. میانگین نمره کلی نمره گرین به طور معناداری در گروه رازک در پایان هفته چهارم (9/9- تا6 confidence interval:-13/ 95%)adjusted :-11/7 difference)، هفته هشتم (7/21 -تا -5/25-) و هفته دوازدهم پس از مداخله (1/ 28- تا 7/31-، 9/29-) کمتر از گروه پلاسبو بود. هیچگونه اثرات جانبی ناشی از مداخله مشاهده نشد. نتیجه گیری: نتایج نشان داد که قرص رازک جهت درمان نشانه های زودرس یائسگی در زنان پست منوپوز موثر می باشد. از آنجایی که این گیاه احتمالا عوارض ناشی از هورمون درمانی را نیز ندارد، بنابراین می تواند به عنوان یک درمان آلترناتیو موثر مدنظر باشد.

کلیدواژه ها

نشانه های زودرس یائسگی، رازک، پست منوپوز، کارآزمایی بالینی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.