محور مقاله: پدومتری و ارزیابی خاک- مدل سازی مکانی پایداری خاکدانه ها در مناطق تحت عملیات کنترل فرسایش خاک

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: شانزدهمین کنگره علوم خاک ایران
  • کد COI اختصاصی: SSCI16_471
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 520
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

منیژه رضوی حسین آباد

دانشجوی کارشناسی ارشد گروه مرتع و آبخیزداری دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه صنعتی خاتم الانبیا بهبهان

علیرضا امیریان چکان

استادیار گروه مهندسی علوم خاک دانشکده کشاوری، دانشگاه لرستان- استادیار گروه مرتع و آبخیزداری دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه صنعتی خاتم الانبیا بهبهان

محمد فرجی

استادیار گروه مرتع و آبخیزداری دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه صنعتی خاتم الانبیا بهبهان

جمال موسوی

کارشناس اداره کل منابع طبیعی خوزستان

چکیده

برای بررسی اثرات اقدامات کنترل فرسایش خاک، میانگین وزنی خاکدانه ها (MWD) در دو سایت مجاور هم در استان خوزستانمدلسازی و پهنه بندی گردید. در یک سایت عملیات درختکاری انجام شده بود و سایت دیگر بدون هیچ اقدام حفاظتی به عنوان شاهد انتخابگردید. تعداد 150 نمونه از لایه سطحی (5 - 0 سانتیمتری) برداشته شد و MWD به دو روش الک خشک و تر (dMWD و wMWD )اندازه گیری شد. متغیرهای محیطی به دست آمده از مدل رقومی ارتفاع و تصویر لندست 8 به عنوان ورودی دو مدل شبکه های عصبی مصنوعی(ANNs) و درخت تصمیم (DT) برای مدلسازی MWD مورد استفاده قرار گرفتند. نتایج بیانگر اختلاف معنی دار بین MWDd در دو سایت وعدم اختلاف بین مقادیر MWDw بود. آنالیزهمبستگی بیانگر وجود همبستگی بین MWDw و برخی داده های سنجش از دور ولی عدم وجودهمبستگی آن با عوارض سرزمین بود. هر دو مدل کارآیی خوبی در مدلسازی MWDw داشتند ولی در تخمین MWDd مدل ANN(RMSE=0.7) بهتر از مدل RMSE=0.79)RT) بود. به طور کلی نتایج نشان داد عملیات کنترل فرسایش تاثیر معنی داری در خاکدانه هایپایدار در آب نداشت. همچنین یافته ها بیانگر کارآیی خوب روش های نقشه برداری رقومی خاک در مدلسازی MWD بودند.

کلیدواژه ها

فرسایش خاک، مدلسازی مکانی، نقشه برداری رقومی خاک، یادگیری ماشین

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.