محور مقاله: فرسایش آبی، سیلاب و حفاظت خاک و آب- تغییرات فرسایش پذیری خاک تحت تاثیر درجه شیب در طول دامنه

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: شانزدهمین کنگره علوم خاک ایران
  • کد COI اختصاصی: SSCI16_091
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 444
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدجواد پژند

کارشناسی ارشد گروه علوم خاک دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

حجت امامی

دانشیار گروه علوم خاک دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

موقعیت شیب در یک زمین نما از جمله ویژگی های مهم و اثرگذار بر تشکیل خاک و فرسایش پذیری آن است. آگاهی از چگونگیتغییرات ویژگی های خاک در قسمت های مختلف شیب ما را در استفاده بهینه از زمین های شیب دار یاری می دهد. بر این اساس، این پژوهش باهدف بررسی چگونگی تغییرات نمایه فرسایش پذیری خاک (K)، کربن آلی، کربنات کلسیم و درصد رس خاک در طول یک شیب (در جهتجنوبی) با کاربری مرتع، در تابستان 1392 طرح ریزی و اجرا شد. بر این اساس ابتدا پس از شناسایی یک سطح شیب دار با مواد مادری و پوششگیاهی یکنواخت، از درجه های مختلف شیب شامل کمتر از 5 درصد، 5 تا 15 درصد، 15 تا 30 درصد، 30 تا 50 درصد و بیشتر از 50 درصدنمونه برداری شد. از هر قسمت 3 نمونه از عمق صفر تا 30 سانتیمتر تهیه و جهت انجام آزمایشات فیزیکی و شیمیایی به آزمایشگاه منتقلگردید. بر اساس نتایج این پژوهش کمترین مقدار K در شیب کمتر از 5 درصد (0/42ton.ha/MJ.mm) و بیشترین مقدار آن در شیب بیشتر از50 درصد مشاهده شد (0/58ton.ha/MJ.mm). دلیل این پدیده را می توان به کاهش درصد رس و کربن آلی نسبت داد. زیرا تغییرات کربن آلیدر طول شیب به شکلی بود که با کاهش درصد شیب، مقدار آن افزایش یافت. به طوری که بیشترین مقدار آن در شیب کمتر از 5 درصد (1/34%) و کمترین مقدار آن در شیب بیشتر از 50 درصد (12 / 0 %) مشاهده شد که علت آن می تواند از بین رفتن قسمت رویین خاک و کاهش مقدارکربن آلی خاک باشد.

کلیدواژه ها

درصد رس، درصد کربنآلی، درصد کربنات کلسیم، زمین های شیب دار

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.