آینده پژوهی حضور ایالات متحده آمریکا در غرب آسیا

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله آفاق امنیت، دوره: 10، شماره: 34
  • کد COI اختصاصی: JR_IHUA-10-34_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 336
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجید فرخی چشمه سلطانی

کارشناسی ارشد مطالعات منطقه ای دانشگاه یزد

سعید عطار

دکتری تخصصی و استادیار گروه حقوق و علوم سیاسی دانشگاه یزد

چکیده

غرب آسیا از نظر ژئوپلیتیک، ژئواستراتژیک و ژئواکونومیک اهمیت ویژه ای برای قدرت های بزرگ دارد؛ از این رو تاریخ یک سده اخیر این منطقه فراز و نشیب بسیار داشته است. پژوهش حاضر به روش تحقیق ترکیبی و با ابزار مطالعات اسنادی و مصاحبه می کوشد به این پرسش پاسخ دهد که با توجه به اسناد امنیت ملی ایالات متحده و نظر کارشناسان، راهبرد آتی آمریکا در غرب آسیا چه خواهد بود برای پاسخ به این سوال سه سناریو بررسی شده است: تداوم حضور در غرب آسیا ، کاهش حضور در غرب آسیا و خروج کامل از غرب آسیا . بررسی اسناد سیاست خارجی و اسناد امنیت ملی آمریکا نشان می دهد راهبرد جدید غرب آسیای این کشور تغییر کرده است و دیگر تمایلی ندارد همچون گذشته بیشتر تمرکز خود را روی این منطقه معطوف کند که به معنای کاهش اهمیت غرب آسیا برای آمریکا و تمایل این کشور به استفاده از راهبرد مدیریت از راه دور و عدم مداخله مستقیم در قالب سناریوی کاهش حضور در غرب آسیا ست. در حالی که نتایج به دست آمده از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته با 20 نفر از متخصصان حوزه آمریکا خلاف مطالعه اسنادی را نشان می داد. 55 درصد از مصاحبه شوندگان به استمرار وضع موجود و حضور ایالات متحده یعنی سناریوی تداوم حضور در غرب آسیا رای دادند. نکته مهم اینکه تقریبا همه مصاحبه شوندگانی که سناریوی استمرار حضور را محتمل ترین سناریو می دانستند، استمرار حضور به شیوه پرهزینه گذشته را ناممکن دانستند و درباره تغییر شیوه حضور آمریکا در منطقه هم نظر بودند.

کلیدواژه ها

غرب آسیا, ایالات متحده آمریکا, آینده پژوهی, موازنه از راه دور, تهدیدزایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.