تاثیر هوازدگی تسریع شده بر مقاومت به سایش گونه های چوبی پوشش داده شده با روغن بزرک

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مجله پژوهش های علوم و فناوری چوب و جنگل، دوره: 26، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JWFST-26-3_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 374
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هادی غلامیان

گروه علوم و صنایع چوب و کاغذ، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران

پیام مرادپور

دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران

چکیده

سابقه و هدف: چوب ماده طبیعی است که در ساخت انواع سازه های چوبی مورد استفاده قرار می گیرد. سازه های چوبی در اثر قرارگیری در فضای باز، دچار هوازدگی و تخریب سطحی می شوند. با توجه به استفاده از چوب به عنوان مبلمان فضای باز، کف پوش ها، پارکت ها و لمبه کوبی ها خانه های چوبی، خواصی نظیر میزان سختی، مقاومت به خراش و سایش مورد اهمیت قرار می گیرد. در این مطالعه تاثیر هوازدگی تسریع شده بر مقاومت به سایش گونه های چوبی صنوبر، راش و بلوط پوشش داده شده با روغن گیاهی بزرک بررسی شد. مواد و روش ها: بدین منظور ، نمونه های چوبی به ابعاد استاندارد 2×10× 15 (L×R×T) سانتی متر بریده شده و سطوح آنها با استفاده از روغن بزرک به نسبت 3ml/m 100 پوشش داده شدند. نمونه های پوشش داده به مدت 2 هفته در دستگاه هوازدگی تسریع شده نگه داری شدند و سپس توسط دستگاه سایش خراشان تابر و میکروسکوپ لیزری هم کانون مقاومت به سایش و توپوگرافی سطوح چوب قبل و بعد از هوازدگی مورد بررسی قرار گرفت. یافته ها: نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد در اثر هوازدگی میزان مقاومت به سایش تمامی گونه های چوبی کاهش یافته است و بیشترین مقاومت در بین آنها مربوط به گونه چوبی بلوط با مقدار کاهش وزن 7/1 گرم می باشد. همچنین نمونه های پوشش داده با روغن بزرک، میزان پارامتر سایش برای گونه های صنوبر، راش و بلوط به ترتیب 28 ، 38 و 18 درصد کاهش یافت. کمترین و بیشترین مقاومت به سایش بعد از هوازدگی مربوط به گونه چوبی صنوبر و بلوط بود و نتایج میکروسکوپ لیزری هم کانون نشان داد به ترتیب در گونه های صنوبر، راش و بلوط بعد از هوازدگی عمق سایشی به میزان 201، 183 و 136 میکرون ایجاد شده است. نتایج همچنین بیانگر این بود که اختلاف معنی داری میان نمونه های پوشش داده شده و نشده وجود دارد. نتیجه گیری: افزایش مقاومت به سایش چوب بلوط نسبت به گونه های دیگر می تواند به دلیل وزن مخصوص بالاتر آن باشد. استفاده از پوشش روغن بزرک از یک سو منجر به کاهش میزان جذب آب و از سوی دیگر باعث کاهش اصطکاک و روان تر شدن سطح چوب گردیده است. همچنین افزایش کاهش وزن پس از هوازدگی، در اثر جذب بیشتر رطوبت نمونه های پوشش داده نشده نسبت به نمونه های پوشش داده شده است که باعث تخریب سریعتر و آسانتر بافت چوب شده است. بر اساس نتایج میکروسکوپ لیزری و بررسی عمق سایش، پوشش دهی با روغن بزرک توانسته است میزان کاهش عمق سایش را کاهش و مقاومت به سایش را افزایش دهد. با توجه به نتایج این مطالعه می توان از روغن گیاهی بزرک برای افزایش مقاومت سازه های چوبی در برابر سایش استفاده کرد.

کلیدواژه ها

سایش, هوازدگی, میکروسکوپ لیزری هم کانون, چوب, روغن بزرک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.