برآورد دبی نشت از پی و بدنه سد خاکی شهرچای ارومیه با استفاده از نرم افزار Seep3D

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: اولین کنگره بین المللی و چهارمین کنگره ملی آبیاری و زهکشی ایران
  • کد COI اختصاصی: NCIID04_120
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 434
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جواد پارسا

گروه علوم و مهندسی آب دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز،

ترکان حسنی

کارشناسارشد سازه های آبی گروه علوم و مهندسی آب، دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز

فرزین سلماسی

گروه علوم و مهندسی آب دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز

چکیده

میزان نشت از سدهای خاکی و کنترل آن یکی از مهم ترین و موثرترین عوامل در پایداری سدها می باشد. در این تحقیق میزان نشت از بدنه و پی سد خاکی شهرچای ارومیه با استفاده نرم افزار Seep3D مدل سازی شده و نتایج حاصله از مدل واسنجی شده با مقادیر اندازه گیری شده توسط ابزار دقیق، مورد مقایسه قرار گرفته است. در ادامه برای بررسی امکان مدلسازی دقیق تر، مدلسازی در دو حالت مختلف مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت. با توجه به اینکه در شرایط واقعی، نشت نه تنها از ناحیه اشباع بدنه بلکه از ناحیه غیراشباع (بالاتر از سطح فریاتیک) نیز صورت می گیرد؛ لذا مدل سازی در دو حالت فقط با در نظر گرفتن نشت از ناحیه اشباع و مدلسازی نشت با در نظر گرفتن توام هر دو ناحیه اشباع و غیراشباع انجام گرفت. نتایج نشان داد در حالتی که دبی عبوری صرفا از ناحیه ی اشباع در نظر گرفته شود مقدار نشت به میزان 6/5 درصد کمتر از حالت در نظر گرفتن نشت توام از هر دو ناحیه اشباع و غیراشباع بدست می آید. این میزان تفاوت یعنی تاثیر حاشیه مویینگی، در مقادیر بزرگ تر غیرقابل اغماض خواهد بود. در ادامه به منظور بررسی دقت مدل سه بعدی نسبت به مدل دو بعدی، نشت از سد خاکی شهرچای با نرم افزار Seep/W نیز مورد مدل سازی قرار گرفت. نتایج نشان داد که در حالت دو بعدی میزان خطای برآورد نشت از 0/57 درصد به 1/74 درصد افزایش می یابد. سه بعدی بودن نرم افزار Seep3D و امکان معرفی جزئیات دقیق تری از مشخصات هندسی و مصالح مقطع منطبق با واقعیت و همچنین مقایسه مقادیر ثبت شده نشت با نتایج مدل در حالتی که نشت به صورت توام از هر دو ناحیه اشباع و غیراشباع مدنظر قرار می گیرد حاکی از توانایی و دقت این مدل در برآورد نشت از سدهای خاکی می باشد.

کلیدواژه ها

سد خاکی شهرچای، ناحیه اشباع، ناحیه غیراشباع، نشت، Seep3D

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.