بررسی تاثیر سدهای بزرگ بر پوشش زمین با استفاده از RS & GIS (مطالعه موردی رودخانه شهرچای و نازلوچای)

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: اولین کنگره بین المللی و چهارمین کنگره ملی آبیاری و زهکشی ایران
  • کد COI اختصاصی: NCIID04_037
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 519
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امید حسن پور

کارشناسی ارشد مهندسی سازه های آبی، دانشگاه ارومیه

حجت احمدی

دانشیار گروه مهندسی آب دانشگاه ارومیه

یاسر امینی

کارشناسی ارشد

چکیده

پایش تغییرات کاربری ها و درک پویایی آن در یک حوضه آبخیز از جایگاه خاصی در مدیریت پایدار آن حوضه برخوردار است. هدف تحقیق حاضر، استفاده از سنجش از دور و GIS جهت تهیه نقشه پوشش زمین در حوزه سد و رودخانه های موردبررسی با بکارگیری روش شبکه 1SVM و تصاویر ماهواره لندست در بخشی از حوضه آبخیز دریاچه ارومیه می باشد . جهت انجام تحقیق از تصاویر ماهواره لندست در دوره ی زمانی 1988، 2007 و 2015 استفاده گردید. پس از انجام پیش پردازش های موردنظر، جهت انجام طبقه بندی ابتدا با تهیه نمونه های تعلیمی از منطقه که با اطلاعات میدانی و GPS صورت گرفت، از روش های ماشین بردار پشتیبان استفاده و سپس اعتبارسنجی گردیدند. تصحیح هندسی تصاویر با میزان خطای ریشه میانگین مربعات RMSE حدود 0/38 پیکسل ثبت شد و باروی همگذار لایه های خطی رودخانه ها و پل بر روی تصویر تطابق یافته، دقت بالای عمل تطابق هندسی مورد تایید قرار گرفت. نتایج حاصل از طبقه بندی به روش SVM با فاکتورهای بایاس، گاما تابع کرنل، پارامتر پنالتی و سطوح هرم یا پیرامید در کرنل تابع پایه حلقوی به ترتیب ، برابر با 1، 0/143، 100 و انجام و دقت طبقه بندی با ضریب کاپا برای سال های 1988، 2007، 2015 به ترتیب 0/89، 0/88، 0/90 و دقت کل درصد برای سال های 1988، 2007، 2015 به ترتیب 90/68، 89/68، 91/39 محاسبه گردید. و در نهایت مساحت هر کاربری تهیه و تغییرات آن با سالهای بعد مشاهده گردید. بیشترین کاربری که تغییرات زیادی داشته شامل زراعت و مراتع بوده که ناشی از احداث سدها بوده است. پس از تهیه تصاویر موردنیاز و انجام طبقه بندی و همچنین برآورد دقت طببقه بندی، استفاده از روش ماشین بردار پشتیبانبرای تهیه طبقه بندی در منطقه موردمطالعه مناسب دیده شد و همچنین جهت مدیریت این حوضه و مناطق دیگر استفاده از این روش توصیه می گردد.

کلیدواژه ها

کاربری اراضی و پوشش زمین، سد، لندست، RS&GIS ، پیکسل پایه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.