برنامه بندی آبیاری گندم زمستانه با استفاده از مدل AquaCrop

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: اولین کنگره بین المللی و چهارمین کنگره ملی آبیاری و زهکشی ایران
  • کد COI اختصاصی: NCIID04_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 653
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

معین دردخوار

دانشجوی کارشناسی ارشد بخش مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز

شاهرخ زندپارسا

استاد بخش مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز

چکیده

کمبود آب مهم ترین عامل محدود کننده رشد محصولات کشاورزی در مناطق خشک و نیمه خشک می باشد . از مدل واسنجی شده و اعتبار سنجی شده AquaCrop میتوان به آسانی برای برنامه بندی آبیاری استفاده کرد. در اینپژوهش، فاکتور اصلی شامل دو سطح کود نیتروژن شامل صفر ( N1 ) و 300 کیلوگرم در هکتار ( N2) و فاکتور فرعی شامل آبیاری در هفت سطح، شرایط نزدیک به دیم ، مقادیر 20% ETc 20%، 40% ETc 40% ، 60% آب ETc60% ، 80% ،ETc 100% و 120% ETc تبخیر تعرق استاندارد گندم بود. برای واسنجی مدل در برآورد تبخیر تعرق واقعی گندم از داده های پیشین در دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز استفاده گردید. برای تعیین مقدار و زمان آبیاری ابتدا دمای حداقل و حداکثر روزانه، بارندگی و تبخیر تعرق گیاه مرجع در سال قبل وارد شد، سپس تا زمان آبیاری، داده های زمان کشت جایگزین داده های سال قبلی گردید. بعد از اتمام برنامه بندی آبیاری، مقادیر ماده خشک و محصول دانه نیز با مدل شبه سازی گردید. مدل محصول دانه و ماده خشک را با مقدار نرمال شده جذر میانگین مربعات خطا NRMSE در تیمارهای آبیاری N1 به ترتیب 0/047 و 0/099 و آبیاری بدون کود N2 به ترتیب 0/061 و 0/13 در حد عالی شبیه سازی نمود. همچنین مقدار شبیه سازی شده محصول دانه و ماده خشک در تیمارهای ETc 80% و ETc 100% و ETc 120% اختلاف معنی داری در سطح 5% با یکدیگر نداشتند. درنتیجه، تیمار آبیاری 80% ETc به عنوان معیار مناسب کم آبیاری انتخاب شد.

کلیدواژه ها

مدیریت آب آبیاری، مدل AquaCrop ، گندم

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.