کاربرد بازدارنده های نیتریفیکاسیون برای افزایش کارایی مصرف نیتروژن، بهبود کیفیت محصولات کشاورزی و حفظ محیط زیست

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: اولین کنگره چالشهای کود در ایران
  • کد COI اختصاصی: FERTILIZER01_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 7008
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شهرام کیانی

استادیار گروه علوم خاک دانشگاه شهرکرد

چکیده

بازدارنده های نیتریفیکاسیون (نیترات سازی) ترکیباتی هستند که اکسایش زیستی یون آمونی وم NH+4 به نیتریت NO2 را بواسطه کاهش فعالیت باکتری نیتروزموناس به تاخیر می اندازند. از جمله بازدارنده های معروف می توان به ترکیباتی از قبیل نیتراپیرین N-serve ، دی سیانودی امید DCD و 3و4- دی متیل پیرازول فسفات DMPP اشاره کرد. بازدارنده های نیتریفیکاسیون میزان نیترات خاک را کاهش داده و در نتیجه منجر به کاهش هدررفت نیتروژن از طری ق فرآیند نیترات زدایی و آبشویی می شوند. علاوه بر آن با کاربرد بازدارنده های نیتریفیکاسیون، کارایی مصرف نیتروژن افز ایش یافته و مقدار کود مصرفی و تعداد دفعات مصرف آن کاهش می یابد که این امر در نهایت منجر به مزایای اقتصادی و زیست محیط ی فراوانی می شود. همچنین مصرف بازدارنده های نیتریفیکاسیون می تواند میزان یون آمونیوم نسبت به نیترات را در محلول خاک افزایش داده و با کاهشpH ریزوسفر به دلیل ترشح پروتون در نتیجه جذب آمونیوم توسط ریشه منجر به افزایش حلالیت فسفر و عناصر کم مصرف کاتیونی و به تبع آن افزایش کارایی مصرف کودهای فسفره و غنی سازی محصولات کشاورزی شود. تحقیقات انجام شده نشان داده است کاربرد بازدارنده های نیتریفیکاس یون اثرات قابل ملاحظه ای بر ک اهش تصع ید گازهایی از قبیل4 CH و N2O از خاک به اتمسفر داشته است که این امر به لحاظ زیست محیطی دارای اهمیت زیادی است کاربرد بازدارند ههای نیتریفیکاسیون در سبزیها نیز دارای اثرا ت مثبت زیادی بوده و منجر به کاهش تجمع نیترات در اندامهای مصرفی آنها شده که این امر از نظر سلامت غذا دارای اهمیت زیادی است. اگرچه استفاده از بازدارنده های نیتریفیکاس یون در جهان قدمتی 50 ساله دارد اما این مواد تاکنون در کشاورزی ایران مورد استفاده قرار نگرفته اند. در مقاله حاضر سعی شده ضمن معرفی بازدارنده های نیتریفیکاسیون و اثرات مثبت آنها بر افزایش عملکرد و بهبود کیفیت محصولات کشاورزی، کاربرد این مواد و چشم انداز های پیش رو را به لحاظ مسائل اقتصادی و زیست محیطی در کشاورزی ایران مورد بررسی قرار دهد.

کلیدواژه ها

بازدارنده های نیتریفیکاسیون، کارایی مصرف نیتروژن، عملکرد، کیفیت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.