تاثیر پرایمینگ فیزیکی بذر و تنش کم آبی بر فعالیت آنزیمی و عملکرد دانه ذرت

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه تنش های محیطی در علوم زراعی، دوره: 11، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_ESCS-11-1_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 346
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا صیامی

دانشجوی دکتری زراعت، گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران

یهرام میرشکاری

دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران

فرهاد فرح وش

دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران

ورهرام رشیدی

دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران

چکیده

به منظور بررسی تاثیر پرایمینگ فیزیکی بذر و تنش کم­آبی بر فعالیت آنزیمی و عملکرد دانه ذرت، آزمایشی طی سال 1393 به صورت اسپلیت پلات اجرا شد. عامل اصلی شامل دو سطح آبیاری نرمال (بدون تنش) و اعمال کم آبی به ترتیب بر اساس 70 و 110 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر کلاس A در بعد از مرحله 9-8 برگی ذرت و عامل فرعی در یازده سطح شامل تیمار بذر ذرت با اشعه های گاما (کبالت 60) و بتا (استرانسیم 90) هر دو با شدت ثابت دو میکروکوری، لیزر موج پیوسته هلیم- نئون با طول موج 6328 آنگستروم، میدان مغناطیسی با شدت 40 میلی تسلا و امواج اولتراسونیک یا فراصوت با حداکثر سه وات بر سانتی متر مربع همگی در دو مدت زمان 5 و 10 دقیقه به همراه شاهد بدون تیمار بودند. اعمال تنش خشکی از مرحله 9-8 برگی به بعد غلظت پرولین برگ را 1.64 میکرومول بر گرم وزن تر افزایش داد و بیشترین غلظت این اسیدآمینه به ترتیب در تیمارهای گاما 5 دقیقه ای، میدان های مغناطیسی 5 و 10 دقیقه ای و اولتراسونیک 5 دقیقه ای مشاهده گردید. در اثر اعمال تنش کم آبی حدود 40 درصد بر فعالیت آنزیم پراکسیداز در مقایسه با آبیاری نرمال افزوده شد و همچنین بیشترین فعالیت آن از تیمار بذر با اشعه گاما 5، میدان مغناطیسی 10، لیزر 5، بتا 5 و میدان مغناطیسی 5 دقیقه ای حاصل شد. وقوع تنش خشکی فعالیت آنزیم سوپر اکسید دیسموتاز را 23 درصد افزایش داد و بیشترین فعالیت این آنزیم (95.79 میکرومول بر دقیقه بر گرم) در پیش تیمار با اشعه لیزر 5 دقیقه ای مشاهده شد. بروز تنش از مرحله 9-8 برگی به بعد، عملکرد دانه را 18.5 درصد کاهش داد. تیمارهای میدان مغناطیسی 5 و 10 دقیقه ای، گاما و لیزر 5 دقیقه ای با میانگین 685 گرم در مترمربع دارای بیشترین عملکرد دانه بودند و افزایش زمان تیمار بذر ذرت با اشعه های گاما و لیزر از 5 به 10 دقیقه به ترتیب 20 و 17 درصد از عملکرد دانه کاسته شد. به نظر می­رسد پیش تیمارهای فیزیکی بذر ذرت با میدان های مغناطیسی و اشعه های گاما و لیزر فقط در مدت زمان کوتاه می­تواند اثرات نامطلوب تنش خشکی را کاهش دهد.

کلیدواژه ها

پرولین, پراکسیداز, سوپراکسید دیسموتاز, عملکرد دانه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.