تحلیل نقش صنایع دستی بومی _ محلی در توسعه گردشگری روستایی (مطالعه: روستا های شهرستان ایرانشهر)

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: دهمین همایش ملی گردشگری،جغرافیا ومحیط زیست پایدار
  • کد COI اختصاصی: TGES10_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1163
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد بایگان

چکیده

گردشگری یا همان توریسم ، امروزه یکی از سریعترین صنایع در حال رشد دنیا و ابزاری برای افزایش درآمد ملی کشورهای جهان به حساب میآید. در این صنعت یکی از جذاب ترین و شاید جدیدترین آنها، گردشگری روستایی است که اخیرا مورد توجه بسیاری از کشورهای جهان قرار گرفتهاست. امروزه بسیاری از سیاست گذاران و برنامه ریزان، گردشگری را به مثابه ابزاری برای ثبات اقتصادی و توسعه برای جوامع روستایی می دانند و صنعتگردشگری روستایی را باید همانند لبه های تیز یک تیغ بدانیم که اگر صحیح و بر اساس اصول و نظم، توسعه و گسترش نیابد، نه تنها به عمران و اصلاحمناطق روستایی کمک نخواهد کرد بلکه اثرات مخرب و جبران ناپذیری را بر بخش های اجتماعی، اقتصادی ، طبیعی، زیست محیطی و... جوامع روستاییو نهایتا کل جامعه برجا خواهد گذاشت. از بعد فرهنگی و گردشگری نیز صنایع دستی بخشی از صنعت گردشگری است، که در همه مناطق ایران وجوددارد؛ در گستره جهانی شدن صنایع دستی می تواند با ایجاد رابطه پویا و خلاق بین طبیعت، انسان، دانش و فرهنگ یک منطقه با گردشگران جریانجدیدی را در آینده برای ارتقا گردشگری و توسعه پایدار اقتصادی و حفظ و اشاعه ارزش های فرهنگی ایجاد کند. در این میان، گردشگری روستاییجزئی از صنعت گردشگری است که میتوان نقش عمده ای در توانمندسازی مردم محلی و تنوع بخشی به اقتصاد از طریق رونق صنایع دستی و صنایعبومی _ محلی با سایر بخش های اقتصادی ایفا نماید. توسعه اجتماع محل های می تواند ظرف مناسبی برای حرکت جدید تزریق توسعه یا به عبارتصحیح همراه کردن و شکوفا کردن توسعه را فراهم کند و مشارکت آگاهانه روستاییان را در فرآیندهایی که زندگیشان را شکل می دهد، از جملهگردشگری برانگیزاند. استان سیستان و بلوچستان با داشتن خرده جاذبه های ناب و متنوع و روستاهای بکر که دارای فرهنگ بومی ویژه ای می باشند میتواند یکی از قطب های جذب گردشگر باشد، اما توسعه گردشگری و رشد اقتصادی روستاهای استان نیاز به ایجاد زیرساخت های مناسب دارد. ماهیتصنعت گردشگری ایجاد اشتغال و درآمد، متنوع سازی اقتصاد، مشارکت اجتماعی و استفاده از منابع محلی است. از آنجا که بخش اعظم مشکلات عقبماندگی و توسعه نیافتگی روستایی نیز به فقدان این صنعت برمی گردد، گردشگری روستایی با حل مسائل و مشکلات فوق می تواند به توسعه روستایی کمکنماید. هدف از انجام این پژوهش بررسی و تحلیل نقش صنایع دستی بومی _ محلی در توسعه گردشگری روستایی است. این پژوهش از نظر ماهیت،کاربردی و از نظر گردآوری داده ها، توصیفی _ تحلیلی با استفاده از مطالعات کتابخانه ای است. همچنین رشد و صنایع دستی، در بهبود و توسعه صنعتگردشگری نقش بسیار بالایی دارند و شاخص های حمایتی و مهارت_ارتباطی در صنایع دستی، همبستگی مثبت و معناداری با توسعه گردشگریروستایی دارند. نتایج پژوهش نشان داد که بین تنوع جاذبه های گردشگری در مناطق روستایی و تقاضا و انگیزه سفر، رابطه مستقیمی وجود دارد وتوسعه جوامع محلی استان سیستان وبلوچستان با توجه به ویژگی های محیطی وابستگی شدیدی به صنعت گردشگری دارد.

کلیدواژه ها

صنایع دستی بومی محلی ، توسعه گردشگری، گردشگری روستاها ، توسعه پایدار

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.