پراکنش سلول های جامی ترشح کننده موکوس در نواحی مختلف پوست ماهی اسکات (Scatophagus argus)

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: دومین کنفرانس ماهی شناسی ایران
  • کد COI اختصاصی: ICII02_225
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 420
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

غلامرضا حمیدیان

گروه علوم پایه دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تبریز، تبریز

فریبا یحیوی

گروه علوم پایه دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تبریز، تبریز

امین رنجبر

علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز

هانیه اکبری

گروه علوم پایه دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تبریز، تبریز

روزیتا آذرنیا

گروه علوم پایه دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تبریز، تبریز

چکیده

با توجه به تنوع بالای ماهیان، شناخت ساختمان بافت شناسی دستگاه های مختلف جهت درکبهتر بیولوژی آنها ضرورت دارد. مطالعه حاضر با هدف بررسی ساختار و پراکنش سلول هاترشح کننده موکوس پوست ماهی اسکات با انتخاب 5 قطعه ماهی سالم با دامنه وزنی و طولییکسان انجام گرفت. پس از بیومتری نمونه هایی از پوست نواحی سر، پشتی، پهلوها و نواحیشکمی برداشت و در محلول بوئن تثبیت شدند. سپس از نمونه ها به روش پارافینه کردن، برش هایبافتی تهیه و مورد رنگ آمیزی H&E و PAS قرار گرفتند. مطالعات هیستومتری نیز با استفاده از عدسی چشمی مدرج و اسلاید کالیبره صورت گرفت. نتایج نشان داد که در لایه های میانی تاخارجیتر اپیدرم سلول هایی بزرگ و کروی شکلی وجود دارد که در چند ردیف آرایش یافته اند.سیتوپلاسم این سلول ها PAS مثبت بودند. شکل سلول ها در لایه های میانی تر اپیدرم بیشترکروی و در لایه های سطحی تر اپیدرم، معمولا بزرگتر و کشیده تر بودند. نتایج هیستومتری نشان داد که بیشترین پراکنش این سلول ها مربوط به پوست ناحیه سر بود که نسبت به سایر نواحیاختلاف معنی داری داشت (P< 0/05)، درحالی که بین سایر نواحی اختلاف از این لحاظ معنی دارنبود. در مجموع از نتایج می توان چنین نتیجه گیری کرد که مورفولوژی و پراکنش سلول های ترشح کننده موکوس در این ماهی با گونه های دیگری که تاکنون مورد بررسی قرار گرفته استمتفاوت است.

کلیدواژه ها

بافت شناسی، هیستومتری، سلول های ترشح کننده موکوس، اسکات

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.