اولین گزارش ماهی گورخری معمولی (Aphanius dispar (Ruppell, 1829 (شعاع بالگان: کپورماهیان دندان دار) از جنگل های حرا جزیره قشم

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: دومین کنفرانس ماهی شناسی ایران
  • کد COI اختصاصی: ICII02_175
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 501
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجتبی مسعودی

بخش زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه شیراز

حمیدرضا اسماعیلی

بخش زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه شیراز

حمیدرضا مهربان

بخش زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه شیراز

عبدالواحد پهپوری

بخش زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه فردوسی مشهد

مجید عسکری

بخش زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه شهید باهنر کرمان

محسن رضایی عطاقلی پور

مدیریت محیط زیست منطقه آزاد قشم، جزیره قشم، هرمزگان

چکیده

جزیره قشم بزرگترین جزیره ایران در خلیجفارس میباشد که در شمال غربی تنگه هرمز قرار دارد و طول آن 115کیلومتر و عرض آن از 10 تا 35 کیلومتر متغیر می باشد. اکوسیستم های متنوع آبی این جزیره ازجمله حرا زیستگاهمناسبی را برای شمار زیادی از موجودات متنوع آبزی ازجمله ماهیان ایجاد نموده و نقش مهمی در نگهداری،حفاظت و گسترش اشکال حیات موجود در دریا دارد. ماهی گورخری معمولی (Aphanius dispar (Ruppell, 1829) یکی از گونههای خانواده کپورماهیان دندان دار (Cyprinodontidae) است که در حوضه بزرگ آبریز خلیج فارس و دریای عمان شامل مکران، هرمز، بوشهر و دجله و فرات پراکنش وسیعی دارد و می توان گفت که موفق ترین گونه این جنس و خانواده به لحاظ پراکندگی در ایران است. در مطالعه حاضر، طی عملیات صحرایی،جمعیت هایی از این گونه از سه زیستگاه مختلف در سواحل جنوبی، شمال غربی و شمال شرقی این جزیره ازجملهجنگل های حرا جزیره قشم مشاهده و جمع آوری شد. ماهی گامبوزیا، Gambusia holbrooki (گامبوزیا ماهیان) گونه دیگری از راسته کپورماهی شکلان دندان دار است که از چاه های طلا (سیستم سنتی ذخیره آب) در بندر لافتقشم گزارش میشود. به دلیل پراکنش وسیع این گونه در جنوب ایران و حوضه های مختلف و مقاومت زیاد در برابرشوری مطالعات جمعیتی بیشتر در این زمینه بیش ازپیش ضروری به نظر می رسد. علاوه بر این به دلیل تغذیهAphanius از سطح آب و لارو حشرات، پیشنهاداتی برای استفاده از آنها در کنترل لارو حشرات داده شده است که می تواند جایگزین مناسبی برای ماهی غیربومی گامبوزیا باشد.

کلیدواژه ها

جزیره قشم، جنگل حرا، Gambusia holbrooki ، Aphanius dispar

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.