CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

بررسی عوامل موثر بر درک کاربران از کتابخانه های دیجیتالی (مطالعه موردی: کتابخانه دیجیتالی دانشگاه علامه طباطبایی)

عنوان مقاله: بررسی عوامل موثر بر درک کاربران از کتابخانه های دیجیتالی (مطالعه موردی: کتابخانه دیجیتالی دانشگاه علامه طباطبایی)
شناسه ملی مقاله: JR_JKS-6-21_004
منتشر شده در شماره 21 دوره 6 فصل در سال 1399
مشخصات نویسندگان مقاله:

حسین ادبی فیروزجاه - دانشجوی دکتری علم اطلاعات و دانش شناسی دانشگاه اصفهان، کتابخانه مرکزی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی
حمید رضا رادفر - دکتری علم اطلاعات و دانش شناسی، عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی

خلاصه مقاله:
هدف از پژوهش حاضر بررسی عوامل موثر بر درک کاربران از کتابخانه های دیجیتالی با تاکید بر کتابخانه دیجیتالی دانشگاهی علامه طباطبایی بود. روش پژوهش، از نوع توصیفی- تحلیلی و به لحاظ هدف کاربردی بود. همه دانشجویان دانشگاه علامه طباطبایی جامعه آماری این پژوهش را تشکیل می دهند (18000 دانشجو) که از این بین 378 دانشجو با استفاده از جدول کرجسی و به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شده اند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته که شامل 3 سوال جمعیت شناختی (جنسیت، تجربه استفاده از کتابخانه دیجیتالی و مقطع تحصیلی) و 8 مولفه با 25 سوال بسته عبارت از کیفیت سیستم، کیفیت اطلاعات، کیفیت خدمات، سودمندی، سهولت استفاده، وابستگی کتابخانه دیجیتالی، رضایت کاربر و وفاداری کاربر بود، استفاده شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون تی تک نمونه ای، تی مستقل و تحلیل واریانس در سطح معناداری 05/0=α استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد با توجه به سطح معناداری محاسبه شده همه مولفه های موثر بر درک دانشجویان از کتابخانه دیجیتالی دانشگاه علامه طباطبایی شامل کیفیت سیستم (800/39-)، کیفیت اطلاعات (425/57-)، کیفیت خدمات (721/57-)، سودمندی (320/66-)، سهولت استفاده (587/49-)، وابستگی کتابخانه دیجیتالی (944/60-)، رضایت کاربر (497/61-) و وفاداری کاربر (488/60-) تفاوت معناداری وجود دارد. همچنین ازلحاظ سطح معناداری محاسبه شده عوامل جنسیت (546/0) و مقطع تحصیلی (064/0) بر درک دانشجویان از کتابخانه دیجیتالی دانشگاه علامه طباطبایی تفاوت معنی داری وجود ندارد؛ اما بین نگرش دانشجویان بر درک از کتابخانه دیجیتالی دانشگاه علامه طباطبایی و تجربه استفاده از کتابخانه دیجیتالی (000/0) با توجه به سطح معناداری محاسبه شده تفاوت معنی داری وجود دارد. نتایج حاصل از بررسی نشان دهنده تاثیر کلی متغیر درک بر کتابخانه دیجیتالی دانشگاه علامه طباطبایی است و هر کدام از این مولفه های درک می تواند با توجه به مدل های مختلف در محیط های گوناگون تعریف شوند.

کلمات کلیدی:
درک کاربر, کتابخانه دیجیتالی, دانشجویان, دانشگاه علامه طباطبایی, عوامل موثر درک

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1023845/