ارائه مدلی جهت بررسی عوامل بحرانی موفقیت در فروش الکترونیک

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی مطالعات بین رشته ای در مدیریت و مهندسی
  • کد COI اختصاصی: ICOCS03_040
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 785
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جواد گلناری عباسی

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی فناوری اطلاعات گرایش تجارت الکترونیک موسسه آموزش عالی علوم و فناوری سپاهان، اصفهان، ایران

محمد شیرعلی کلیشادی

عضو هیئت علمی موسسه آموزش عالی علوم و فناوری سپاهان، اصفهان، ایران

چکیده

با رشد تکنولوژی اینترنت، رقابت بین فروشندگان آنلاین دشوارتر گردیده و باعث شده استراتژی های مشتری محور جدا از استراتژیهای خرده فروشی از تولید سود بیشتری را برخوردار باشند. هدف این مقاله پیشنهاد یک مدل ساختاری برای رابطه متقابل بین متغیرهای درونی (موفقیت فروش الکترونیک ) و سایر متغیرها مانند کیفیت خدمات وبسایت، سیستم پشتیبانی مشتری، شخصیسازی و عوامل دهان به دهان الکترونیکی که بیشتر جنبه مشتری محور دارند می باشد. برای اعتبار سنجی عوامل موثر بر موفقیت فروش الکترونیک یک مدل ساختاری ایجاد شده که در آن از داده ها با استفاده از نظرسنجی به دست آمده جهت اعتبار سنجی فرضیه های مدل استفاده میشوند. همچنین برای تجزیه وتحلیل داده ها از مدل معادلات ساختاری حداقل مربع جزئی (PLS-SEM) و با استفاده از نرم افزار smartPLS 2.0 میتوان نتایج روابط متقابل بین ساختارها را با استفاده از تحلیل مسیر تعیین نماییم. نتایج تجزیه وتحلیل داده ها از تاثیر مثبت عوامل موفقیت روی سیستم های موفقیت فروش الکترونیک حکایت دارد.

کلیدواژه ها

فروش الکترونیکی، عوامل بحرانی موفقیت، کیفیت خدمات وبسایت، سیستم پشتیبانی مشتری، شخصی سازی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.