بررسی نقاط قوت، ضعف، فرصت و تهدیدهای حفاظت از محیط زیست با استفاده از مدل SWOT (مطالعه موردی: استان اردبیل)

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: کنفرانس ملی بهداشت و محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: CONFHE01_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1950
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

معصومه ملایی

دانشجوی دکتری آلودگی های محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، دانشگاه آزاداسلامی واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران

فاطمه عفتی

دانش آموخته برنامه ریزی، مدیریت و آموزش محیط زیست دانشگاه محیط زیست دانشگاه تهران

چکیده

افزایش جمعیت و پیشرفت تکنولوژی به ویژه صنعت، روند استفاده از منابع طبیعی و تخریب محیط زیست را شدت بخشیده است. محیط زیستی که تنها صاحبان آن ما نیستیم بلکه نسل های آینده هم باید از آن به نحو مطلوب بهره مند شوند، زیرا حیات انسان و همه ی موجودات در گرو محیط زیست سالم می باشد. شناسایی ویژگی های محیط زیست هر منطقه و مدیریت صحیح به استفاده اصولی و حفاظت از آن کمک زیادی می کند. استان اردبیلبه لحاظ داشتن طبیعت بکر و محیط زیست متنوع (جنگل، مرتع، کوه و...)، از مزیت نسبتا خوبی برخوردار است. در واقع هدف از این پژوهش بررسی قابلیت های محیط زیست طبیعی استان و ارائه راهکارها و تعیین راهبردهای کاربردی برای مدیریت و حفاظت صحیح از آن می باشد. روش تحقیق در این پژوهش از نوع توصیفی- تحلیلی می باشد. ابتدا با استفاده از پرسش نامه اطلاعات جمع آوری شده و نتایج به دست آمده با استفاده از تکنیک SWOT تحلیل گردید و در نهایت برای تعیین اولویت راهبردها از ماتریس برنامه ریزی راهبردی کمی (QSPM) استفاده شد. نتایج حاصل از این تحقیق نشان می دهد استراتژی محافظه کارانه WO2 با امتیاز 8/853 با عنوان رویکرد به حفظ چشم اندازها و مواهب و میراث های طبیعی استان بعنوان پیش نیاز توسعه اکوتوریسم استان با توجه به قطب بودن این بخش در اهداف و سیاست های توسعه استان از مهمترین راهبردها برای حفاظت و مدیریت محیط زیست طبیعی استان اردبیل می باشد.

کلیدواژه ها

استان اردبیل، راهبردها، مدل تحلیلی SWOT، محیط زیست طبیعی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.