تعیین فشار جبهه کار حفاری با EPB به روش های تحلیلی، تجربی و عددی (مطالعه موردی: متروی تبریز)

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه مهندسی عمران و محیط زیست دانشگاه تبریز، دوره: 49، شماره: 97
  • کد COI اختصاصی: JR_CEEJ-49-97_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 526
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امیر حسن رضایی فرعی

دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان

مجتبی شیرزه حق

دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه تبریز

چکیده

تعیین فشار بهینه جبهه کار از مهم­ترین مسائل قابل توجه در حفاری تونل با دستگاه TBM-EPB است. این پارامتر با نشست­های سطحی ناشی از تونل­سازی در ارتباط است. در این نوشتار فشار جبهه کار تونل متروی خط 2 تبریز در بخش غربی مسیر با استفاده از روش تجربی COB و روش­های تحلیلی Atkinson، Leca، Krause و Jancsecz و مدل­سازی عددی سه بعدی در نرم­افزار المان محدود Abaqus محاسبه گردیده است. پس از آن، مقادیر فشار جبهه کار محاسیه شده با روش­های تجربی، تحلیلی و عددی با مقادیر فشار جبهه کار اعمال شده در طول عملیات حفاری مقایسه شده است. خط 2 متروی تبریز در محدوده مذکور در خاک عمدتا درشت­دانه با چسبندگی پایین و در زیر سطح ایستابی حفاری شده است. نتایج این مطالعه نشان می­دهد در بین روش­های تعیین فشار جبهه کار، روش تجربی COB و روش تحلیلی Krause تطابق بیشتری با آنچه که در واقعیت روی داده است، داشته­اند. روش COB با اختلاف جزئی در جهت اطمینان عمل کرده است. روش­های Atkinson و Jancsecz با اختلاف محسوسی مقادیر بیشتری نسبت به سایر روش­ها و واقعیت محاسبه نموده­اند و روش Leca در حالت کلی نتایجی بر خلاف اطمینان ارائه داده است. مدل­سازی­های سه بعدی عددی با اعمال فشار واقعی جبهه کار و تزریق، نشست­ها را به خوبی تخمین زده و می­توان گفت در ادامه مسیر با مدل­سازی در Abaqus و اعمال فشارهای محاسبه شده به روش COB می­توان پیش بینی بسیار نزدیکی از آنچه که در واقعیت روی خواهد داد، انجام داد.

کلیدواژه ها

TBM-EPB, فشار جبهه کار, روش های تحلیلی, روش COB, مدل سازی عددی, نشست های سطحی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.