استقبال حافظ از خاقانی
- سال انتشار: 1398
- محل انتشار: پنجمین همایش ملی زبان، ادبیات و گفتمان صلح
- کد COI اختصاصی: CONFLP05_066
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 903
نویسندگان
دانشجوی دوره دکتری دانشگاه آزاد اسلامی واحد شبستر
استادیار گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه شهید مدنی آذربایجان
چکیده
خاقانی یکی از شاعران تراز اول شعر فارسی است که شخصیت هنری او ابعاد ویژه ای دارد. او در شاخه های مختلف هنری قدرت نمایی کرده است. یکی از شاخه های اصلی هنرنمایی خاقانی غزلسرایی به حساب می آید. خاقانی 340 غزل در دیوان خود دارد که در شاعران غزلسرای معاصر و دوره های بعد تاثیر گذاشته است. در بین شاعران غزلسرا تاثیرپذیری حافظ از شعر خاقانی قابل توجه است. حافظ غزلیات زیادی در وزن و قافیه غزل های خاقانی سروده و به اصطلاح به استقبال او رفته است. این مقاله به بررسی استقبال حافظ از خاقانی در سرودن غزل فارسی اختصاص دارد. حافظ گاهی عینا وزن یا قافیه یا ردیف شعر خاقانی بهره برده و سیاق کلام و بافت کلام را تغییر داده است. گاهی نیز تاثیرپذیری حافظ با تغییر و تصرفی زیبا همراه است. همچنین حافظ برخی لغات و ترکیبات و مضامین را از شعر خاقانی به وام گرفته است. حافظ شعرهای استادان پیش از خود شاعران معاصرش را پیش چشم داشته ولی زبان شعری، سبک و شیوه هنری و اندیشه والای او سبب شده که او شاعر خاصی باشد.کلیدواژه ها
استقبال، خاقانی، حافظ، لفظ و معنا، بافت کلاممقالات مرتبط جدید
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.