تحلیل آماری و سینوپتیکی بارش های برف سنگین شهرستان کرمانشاه

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: پنجمین همایش ملی زمین شناسی و محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: CAGE05_159
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 3838
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هدیه صفری

دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشگاه محقق اردبیلی

برومند صلاحی

عضو هیئت علمی دانشگاه محقق اردبیلی

چکیده

علی رغم اینکه گردش عمومی هوا به لحاظ زمانی دارای الگو های متنوعی می باشد، ولی تغییرات شدید عوامل و عناصر جوی سبب نا هنجاری می شود. یکی از این ناهنجاری های جوی که هر ساله خسارات فراوانی را در کشور های مختلف بر جای می گذارد، ریزش برف سنگین است. در این پژوهش، سعی شده با بهره گیری از داده های دما، بارش، تعداد روز های برفی، کد های وضعیت هوا و ... ایستگاه سینوپتیک شهرستان کرمانشاه طی دوره آماری (2007- 1987) دوره های ریزش برف را مشخص کرده و با استفاده از روند خطی و پلی نومیال مرتبه 6، نوسانات ریزش برف سنگین بررسی شود. نهایتاً با استفاده از نقشه های سینوپتیکی به صورت روزانه تراز سطح دریا و تراز 850 هکنوپاسکال، الگوی دینامیکی جو در دوره ریزش برف ارائه شود. در بررسی تغییرات روزانه پارامتر های دمای تر و خشک و نیز نقطه شبنم مشخص شد که در مناطقی که این دماها در حد صفر درجه سلسیوس و کمتر قرار داشته، برف ریزش کرده است. روند خطی و پلی نومیال نیز کاهش ریزش برف سالانه را طی دوره آماری نشان داده است. به علاوه تحلیل همدیدی نشان داد که بسیاری از ریزش های برف سنگین در شهرستان کرمانشاه، با زبانه های پرفشاری و قرار گیری این شهرستان در زیر جلو فراز موج باد های غربی در ارتباط است. شکل گیری پرفشار در شمال دریای خزر و گسترش ناوه ای از اسکاندیناوی تا شرق مدیترانه و به صورت مورب و شرق سو تا غرب و شمال غرب ایران، سبب ریزش برف در منطقه مورد مطالعه شده است.

کلیدواژه ها

الگو های گردشی – تحلیل سینوپتیک – سیستم های فشار _ برف سنگین - شهرستان کرمانشاه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.