ارزیابی رواناب سطحی و تغذیه آب های زیرزمینی با استفاده از مدل های ریاضی (مطالعه موردی دشت ارومیه)

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: دومین کنفرانس عمران، معماری و شهرسازی کشورهای جهان اسلام
  • کد COI اختصاصی: CAUCONF02_354
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 350
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ایوب قلی زاده خانقاه

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی عمران گرایش مهندسی و مدیریت منابع آب، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارومیه، ایران

علیرضا پرویشی

استاد گروه عمران ، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارومیه، ایران

چکیده

در مناطق خشک و نیمه خشک، منابع آب سطحی محدود بوده و در بسیاری از موارد منبع آب زیرزمینی به عنوان تنها منبع تامین آب شیرین محسوب می شود. حوضه آبریز ارومیه دارای سه رودخانه اصلی با نام های نازلوچای وباراندوزچای و شهرچای می باشد با این حال حدودا نیمی از نیازهای مربوط به کشاورزی و حتی در بسیاری از مناطق نیازهای مربوط به شرب از طریق آب زیرزمینی تامین می شود. در سال های اخیرعلاوه بر اینکه کاهش بارش و متعاقبا کاهش تغذیه سفره های آب زیرزمینی موجب کاهش تراز آب زیرزمینی شده است؛ برداشت مضاعف از منابع آب زیرزمینی به دلایل کاهش منابع آب سطحی و همچنین تغییرات مربوط به الگوی کشت و افزایش سطح زیر کشت بر افت کمی و کیفی منابع آب زیرزمینی تاثیرگذار بوده است. هدف از این تحقیق، شبیه سازی و ارزیابی کمی رواناب سطحی در حوضه آبریز ارومیه و بررسی تغذیه ناشی از آن و متعاقبا بررسی و ارزیابی تراز آب زیرزمینی در صورت ادامه شرایط موجود فعلی است. به این منظور مدل های Hec-HMS و Modflow مورد استفاده قرار گرفتند. نتایج تحقیق به طور متوسط نرخ کاهش رواناب در رودخانه ها را برابر با 0/39 متر مکعب در ثانیه در سال پیش بینی کرد. بررسی نتایج تغییرات کاهشی تراز آب زیرزمینی را به اندازه 0/5 متر در سال پیش بینی کرد

کلیدواژه ها

مناطق خشک، مدل Modflow ، مدل Hec-HMS ، حوضه آبریز ارومیه، آب سطحی، آب زیرزمینی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.