پیامدهای حاشیه نشینی در تحولات کالبدی کلانشهرها مورد مطالعه شهر تبریز

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: دومین کنفرانس عمران، معماری و شهرسازی کشورهای جهان اسلام
  • کد COI اختصاصی: CAUCONF02_126
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 816
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

احمد میرزا میرزامحمدی

دانشجوی کارشناسی ارشد معماری، دانشگاه آزاداسلامی واحد اسکو ایران

علی زینالی غظیم

دکتری برنامه ریزی شهری، دانشگاه ازاد اسلامی واحد تبریز ایران عضو باشگاه نخبگان و پژوهشگران دانشگاه ازاد اسلامی واحد تبریز

بهزاد تقی پور قصابی

دانشجوی کارشناسی ارشد معماری دانشگاه آزاد اسلامی واحد اسکو ایران

ابراهیم نیک نفس

کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری دانشگاه پیام نور واحد هشترود ایران

چکیده

پدیده حاشیه نشینی وتبلور آن در فضای کالبدی شهرها سابقه طولانی دارد و از وجود آن تحت عنوان سکونتگاه های فقیر در جوامع کهنسال یاد شدهاست. شهرو شهرنشینی در کشورمان از گذشته های دورتاکنون با فراز و نشیب های بسیار روبرو بوده است. رشد شتابان و ناهمگون این پدیده در چند دهه اخیر، با توان تجهیز زیر ساخت ها و فضاهای شهری و ارائه خدمات و اشتغال در بخش رسمی شهری متناسب نبوده است. از آنجا که توزیع فضایی شهرها و جمعیت کنترل شده در چارچوب یک برنامه جامع و مبتنی بر هماهنگی های بخشی و ناحیه ای صورت نگرفته است. لذا مشکلات ناشی از رشد شتابان جمعیت شهرنشین ابعاد پیچیده ای یافته است. در نتیجه مشکلاتی نظیر ازدحام جمعیت، نقصان یا نارسایی ارائه خدمات اساسی و زیربنایی شهری، آلودگی های مختلف و شکل گیری مناطق حاشیه ای و مسئله دار به شدیدترین شکل ممکن در سیمای کالبدی جامعه شهری کشور ظاهر شده است که رفع آنها در وهله نخست مستلزم تلاش در جهت شناخت علل و دلایل واقعی آن هاست. پدیده حاشیه نشینی یکی از معضلات شهری در شهر تبریز محسوب می گردد که زمان شروع آن به بیش از نیم قرن اخیر باز می گردد. آنچه سبب شده تا بررسی پیامدهای حاشیه نشینی در تحولات کالبدی شهرها اهمیت و ضرورت پیدا کند، نگرانی از اثرات منفی و مخرب آن بر سطح شهر و هراس از گسترش بی رویه از محله ها در آینده می باشد. این پژوهش در پی آن است به بررسی پیامدهای اسکان غیر رسمی بر بافت و سیمای کلان شهر تبریز پرداخته و تاثیر ارتقاء منزلت سیاسی شهرها به عنوان مرکز استان ها را در افزایش حاشیه نشینی در کلان شهرها را بررسی نماید.

کلیدواژه ها

حاشیه نشینی، کلانشهرها، تحولات کالبدی، سیمای شهر، تبریز

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.