نقش خاکهای لسی در ایجاد فروچاله ها و شکافهای موجود در اطراف و مسیر سدهای خاکی آلاگل و سد گلستان

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: پنجمین همایش ملی زمین شناسی و محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: CAGE05_091
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1479
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

طاهره صالحی

دانشجوی کارشناسی ارشد زمین شناسی مهندسی، دانشگاه بوعلی سینا، دانشکد

مجتبی حیدری

استادیار زمین شناسی مهندسی، دانشگاه بوعلی سینا، دانشکده علوم

غلامرضا خانلری

دانشیار زمین شناسی مهندسی

چکیده

در این پژوهش لسهای محدوده شمال و شمال شرق استان گلستان با نگرشی و یژه بر تشکیل فروچاله ها و خندق ها مورد ارزیابی قرار گرفته است. به دلیل نشست های گسترده موجود در این خاکها، نگرانیهایی در ارتباط با ادامه این روند و وارد آمدن خسارت به ساختمانهای مسکونی و سازه های هیدرولیکی را بوجود آورده است. وجود مقدار زیادی سیلت و ماسه ریز در این نهشته ها باعث شده تا بیشترین حساسیت به فرسایش در آنها دیده شود. فروچاله های عظیمی با قطری بیش از 50 متر و عمق 10 متر در اطراف سد گلستان 1 و شکافهای عمیق و ممتدی در اطراف آلاگل به چشم می خورد. علت اصلی بروز این شکافهای بزرگ و نشست ها، رمبندگی خاک است. آزمایشات ژئوتکنیکی نشان می دهد که پتانسیل رمبندگی خاکهای لسی اطراف سد آلاگل در مقایسه با سد گلستان بیشتر می باشد. ولی به دلیل قرار گرفتن سد گلستان در شرایط آب و هوایی نیمه مرطوب و به دلیل بارندگی های بیشتر در مقایسه با مناطق شمالی استان(سد آلاگل) و اینکه خاکهای لسی اطراف سد گلستان تقریبا" در تمامی فصول سال مرطوب می باشد لذا فروچاله های عظیمی در این منطقه دیده می شود که با هر بارندگی در طول سال، حجم وسیعی از خاکهای دیواره این فروچاله ریزش کرده و ابعاد فروچاله ها بزرگتر می گردد. در نتیجه با توجه به شناخت دلایل بروز ترکها و شکافها، طرحهای مناسب جهت جلوگیری از ایجاد ترکها و فروچاله های مشکل آفرین پیشنهاد شده است.

کلیدواژه ها

گلستان، سد های خاکی آلاگل و گلستان، رمبندگی، فروچاله ها

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.