پیش بینی نقدینگی کوتاه مدت و بلندمدت سیستم بانکی در ایران

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: چهارمین کنفرانس ملی اقتصاد، مدیریت و حسابداری
  • کد COI اختصاصی: EMAC04_144
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 772
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امیدعلی عادلی

استادیار گروه اقتصاد، دانشکده اقتصاد و مدیریت، دانشگاه قم، قم، ایران

محمد رضا فتحی

استادیار گروه مدیریت صنعتی و مالی، دانشکده مدیریت و حسابداری، پردیس فارابی دانشگاه تهران، قم، ایران

حسین مظفری

کارشناسی ارشد رشته اقتصاد گرایش اقتصاد اسلامی، دانشکده اقتصاد و مدیریت، دانشگاه قم، قم

چکیده

از آنجایی که بانک ها در جهت پاسخگویی به جریان های نقدی خروجی غیرمنتظره و تقاضای سپرده گذاران، نیازمند نگهداری وجود مازاد می باشند، تقبل هزینه نگهداری این وجوه، به صورت چشم پوشی از سود حاصل از سرمایه گذاری احتمالی امری گریزناپذیر است. به این ترتیب هدف از این پژوهش پیش بینی نقدینگی سیستم بانکی در ایران است. بدین منظور از داده های ماهانه نقدینگی شبکه بانکی ایران برای دوره زمانی از فروردین ماه 1383 تا آذرماه 1397 برای پیش بینی استفاده شده است. از آنجا که داده های مربوط به نقدینگی حتی در تفاضل مرتبه دوم هم ناپایا بودند، استفاده از روش ARIMA جهت پیش بینی این متغیر مناسب نبوده و میزان خطای پیش بینی بهشدت بالا بود. لذا برای پیش بینی از روش شبکه عصبی مصنوعی استفاده شد. بدین منظور از 70 درصد داده ها برای آموزش شبکه، 15 درصد برای اعتبارسنجی و 15 درصد هم برای آزمون استفاده شد. سپس پیش بینی درون نمونه ای و برون نمونه ای کوتاه مدت و بلندمدت انجام شد. نتایج حاکی از آن بود پیش بینی های درون نمونه ای از دقت خیلی بالایی برخوردار بوده به طوری که R2 برابر با 99/99 و MSE برابر با 2154/45 لذا می توان گفت که شبکه عصبی مصنوعی ابزار قدرتمندی برای پیش بینی نقدینگی می باشد.

کلیدواژه ها

پیش بینی، نقدینگی، شبکه عصبی مصنوعی، بانک، کوتاه مدت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.