آشکارسازی تغییر اقلیم با استفاده از شاخص های حدی دما و بارش در استان همدان

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: همایش بین المللی تغییر اقلیم، پیامدها،سازگاری و تعدیل
  • کد COI اختصاصی: ICCIAM01_064
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 425
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمود احمدی

استادیار اقلیم شناسی دانشگاه شهیدبهشتی

توران حسین زاده

کارشناس ارشد اقلیم شناسی دانشگاه شهیدبهشتی

چکیده

هدف از این پژوهش آشکارسازی تغییر اقلیم با استفاده از عوامل اقلیمی دما و بارش و شاخص های حدی اقلیمی در همدان می باشد. جهت انجام این کار از 30 سال آمار هواشناسی روزانه ایستگاه های 3) ایستگاه سینوپتیک همدان، همدان نوژه، ملایر) از سال 1986/1/1 تا 2015/12/31 استفاده گردید. جهت آشکارسازی تغییر اقلیم از شاخص های حدی شامل CWD)، R10، RX 1 day، RX 5 day، R95 P، R99P، (SDII استفاده شد. نتایج بدست آمده در این تحقیق نشان می دهد که شرایط اقلیمی استان همدان در دوره 30 ساله (2015 – 1986) نسبت به گذشته گرمتر شده است و روند شاخص های حدی دما و بارش نشان می دهد که دما به خصوص در ایستگاه های همدان و ملایر تمایل به گرم شدن دارد.افزایش فراوانیهای آستانه های دما در همدان که مرکز استان است بیشتر بوده که می تواند ناشی از افزایش جمعیت و آلودگی همدان باشد. ایستگاه همدان نوژه روند افزایشی دما را با شدت کمتری در طی دوره آماری مورد مطالعه تجربه کرده، ارتفاع و عرض جغرافیایی بالا در ایستگاه همدان نوژه باعث شده است که افزایش دما تا حد زیادی تعدیل شود. بنابراین با توجه به روندهای کاهشی و افزایشی شاخص ها و ویژگیهای ایستگاه ها (توپوگرافی، ارتفاع، فاصله از منابع رطوبتی و ...) می توان اینگونه نتیجه گرفت که عامل عرض جغرافیایی نسبت به عامل ارتفاع در تغییر اقلیم منطقه بارزتر می باشد. چرا که ایستگاه هایی که در عرض های جغرافیایی بالاتر واقع شده اند (همدان نوژه، همدان) در تعدادی از نمایه های حدی بارش روند افزایشی را از خود نشان می دهند. این در حالیست که ارتفاع زیاد ایستگاه هایی که در عرض های جغرافیایی پایین تر نسبت به ایستگاه هایی که در عرض های بالاتر گسترش یافته اند نتوانسته است روندهای افزایشی، در میان شاخص های حدی بارش را به نمایش بگذارد.

کلیدواژه ها

استان همدان، تغییر اقلیم، شاخص های حدی دما و بارش، سطح معنی داری.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.