دیوان سالاری و کمک به اقتصاد سیاسی در پیشرفت و توسعه

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه سیاست متعالیه، دوره: 7، شماره: 27
  • کد COI اختصاصی: JR_SMP-7-27_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1321
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید حسن ملائکه

استادیار، گروه علوم سیاسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرضا، شهرضا، اصفهان، ایران

محمدرضا توانگر

دانشجوی دکترای علوم سیاسی، دانشگاه آزاد اسلامی شهرضا، شهرضا، اصفهان، ایران.

چکیده

در پژوهش حاضر ضمن بررسی نظریه های مختلف بوروکراسی و تبیین نقاط مثبت و منفی آن به این مساله پرداخته شده است که با توجه به سوابق بوروکراسی در تاریخ معاصر ایران و وقوع انقلاب اسلامی کدام نوع از آن تناسب بیشتری با الگوی ارزشی و فرهنگی برآمده از انقلاب و نیز پیشرفت و توسعه کشور دارد. در این راستا، نظریه دیوان سالاری تکامل یافته پیشنهادی در این پژوهش تلاش کرده است نقش مهمی در کمک به اقتصاد سیاسی، پیشرفت و توسعه متناسب با الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت داشته باشد. همچنین در چارچوب تلفیقی از نظریه های توسعه، وابستگی و دیوان سالاری و ارتباط دیدگاه های سیاسی، اقتصادی و مدیریت، سعی گردید پیچیدگی های تاثیرات متقابل نظام بوروکراسی و پیشرفت تبیین شود. یافته های پژوهش نشان داد که برداشت های منفی و عدم کارایی، بسیاری از باورهای منفی دیوان سالاری را درونی کرده است. لذا، باید با تغییر و حرکت عملی به سوی پیشرفت و توسعه، ساختار ذهنی مثبت بوروکراسی را جایگزین و نهادینه کرد تا دیوان سالاری موردنظر در خدمت جامعه و پیشرفت کشور قرار گیرد، نه اینکه جامعه در خدمت پیشرفت و توسعه ی دیوان سالاران باشد. با کمک بوروکراسی موثر و کارآمد و توجه به ابعاد اخلاقی و معنوی انسان می توان به ساختن نظام دیوان سالاری مطلوب دست یافت.

کلیدواژه ها

دیوان سالاری, بوروکراسی, اقتصاد سیاسی, توسعه و پیشرفت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.