ارائه یک مدل تصمیم گیری چند معیاره جهت تعیین مناسبترین استراتژی انتقال فناوری توربین های بادی: مطالعه موردی از صنعت انرژی باد در ایران

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه توسعه تکنولوژی صنعتی، دوره: 16، شماره: 31
  • کد COI اختصاصی: JR_JTDAN-16-31_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 508
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عباس دین محمدی

دانشجو

سید مهدی سادات رسول

عضو هیات علمی دانشگاه خوارزمی

رضا یوسفی زنوز

عضو هیات علمی دانشگاه خوارزمی

چکیده

سرعت بالای پیشرفت فناوری و اهمیت اکتساب فناوری­های نوین باعث گردیده تا کشورهای در حال توسعه و توسعه­نیافته برای برطرف کردن ضعف خود و کسب مزیت­های رقابتی به دنبال انتقال فناوری از کشورهای صاحب آن باشند. در این زمینه، رویکرد کشورهای توسعه­یافته که تمایل به حفظ و یا انتقال فناوری به کشورهایی که دارای منافع سیاسی- اقتصادی مشابهی هستند، سبب شده است تا انتقال فناوری و روش­های موثر آن به یکی از موضوعات مهم دهه اخیر تبدیل گردد. برای کسب و انتقال فناوری­های گوناگون از کشورهای توسعه­یافته به کشورهای مقصد راهکارهای متفاوتی می­تواند مدنظر قرار گیرد. تصمیم­گیری در مورد انتخاب موثرترین روش انتقال فناوری عموما براساس معیارهای متفاوت(و گاهی متناقض) و همچنین زیرمعیارهای فراوان صورت می­گیرد. در این تحقیق، با توجه به سطوح فناوری ساخت توربین­های بادی در ایران و همچنین رویکرد کشورهای دیگر نسبت به آن، روش­های مرسوم انتقال فناوری براساس نظرات نخبگان و شرکت­های سازنده قطعات توربین­های بادی تعیین گردیده است. سپس با استفاده از روش فرآیند تحلیل سلسله مراتبی(AHP) اهمیت نسبی معیارها، زیرمعیارها و گزینه­های انتقال فناوری مشخص گردیده و در نهایت مهندسی معکوس به عنوان برترین گزینه برای پیاده­سازی در صنعت انرژی باد ایران انتخاب می­شود. نتایج این مطالعه می­تواند مورد استفاده تصمیم­گیرندگان انرژی باد کشور جهت پیشرفت فناوری در زمینه طراحی و ساخت توربین­های بادی قرار گیرد.

کلیدواژه ها

مدیریت انتقال تکنولوژی, توربین بادی, تحلیل سلسله مراتبی (AHP), تصمیم گیری چند معیاره, انرژی تجدید پذیر (پاک)

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.