اربعین نگاری در فرهنگ اسلامی

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: مجله حدیث و اندیشه، دوره: 8، شماره: 15
  • کد COI اختصاصی: JR_JHT-8-15_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 270
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید اسحاق حسینی کوهساری

دانشگاه تهران - پردیس قم

چکیده

 فرهنگ چهل حدیث نویسی در اسلام سابقه دیرینه دارد و ریشه در حدیث نبوی من حفظ علی امتی اربعین حدیثا یحتاجون الیه من امردینهم بعثه الله یوم القیامه فقیها عالما دارد. در این مقاله پس از بیان فهرست اربعین نویسی در فرهنگ اسلامی، به بررسی سند و محتوای حدیث، پرداخته شده است.  سند حدیث اگر در حد متواتر و مستفیض نباشد، مورد وثاقت و عمل اهل فن و محدثین و علمای خاصه و عامه در طول تاریخ بوده است.  از نظر محتوا، حفظ حدیث دارای مراتب سه گانه است. مرتبه اول: سپردن در حافظه یا در دفاتر و تصحیح لفظ حدیث و استجازه و اجازه دادن و روایت نمودن حدیث. مر تبه دوم: حفظ معانی و تفکر در دقائق و استنباط حکم و معارف آن. مرتبه سوم: به معنای عمل به آن و اعتناء به شان آن است. مقصود از امت در حدیث، امت پیامبر9 به صورت مطلق است و مخصوص گروه خاصی نمی باشد و نیز هم به صورت انفرادی و هم به صورت اجتماعی می باشد که در حدیث 12 شاهد آن هستیم. مصداق اربعین نیز جامع امهات عقائد و عبادات و خصلت های کریمه است ولی به نظر محمد بن ادریس شافعی مصداق آن مناقب اهل بیت: است. راز و رمز عدد اربعین هم این است که این مقدار از علم، غالبا موجب ملکه و حضور معلومات دیگر خواهد شد.

کلیدواژه ها

حفظ, اربعین, ثبت, نگارش حدیث

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.