تحلیل اثر محافظه کاری حسابداری بر اصلاح نابهنجاری اقلام تعهدی

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات تجربی حسابداری مالی، دوره: 16، شماره: 62
  • کد COI اختصاصی: JR_QJMA-16-62_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 330
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سعید یادگاری

دانشجوی دکترای حسابداری، دانشکده اقتصاد و مدیریت، دانشگاه اصفهان

سید عباس هاشمی

دانشیار گروه حسابداری، دانشکده اقتصاد و مدیریت، دانشگاه اصفهان

هادی امیری

استادیار گروه اقتصاد، دانشکده اقتصاد و مدیریت دانشگاه اصفهان

چکیده

یکی از دلایل ایجاد نابهنجاری اقلام تعهدی، پایداری کمتر بخش تعهدی سود نسبت به بخش نقدی آن است. از آنجایی که محافظه­کاری به­عنوان یک میثاق حسابداری قابلیت اتکای اقلام تعهدی را افزایش می­دهد؛ لذا انتظار می­رود محافظه­کاری منجر به افزایش پایداری اقلام تعهدی گردد. در این پژوهش اثر درجات متفاوت محافظه­کاری حسابداری بر افزایش پایداری بخش تعهدی سود و در نتیجه اصلاح نابهنجاری اقلام تعهدی مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته است، که تا کنون پژوهشی در این خصوص در ایران انجام نشده است. در این راستا، دو فرضیه تدوین گردید و از طریق مدل­های رگرسیونی چند متغیره و با استفاده از داده­های ترکیبی مورد آزمون آماری قرار گرفتند. برای تجزیه و تحلیل داده­ها و آزمون فرضیه­های پژوهش، تعداد 105 شرکت پذیرفته شده در بازار بورس اوراق بهادار تهران با استفاده از روش حذف سامانمند طی سال­های 1386 تا 1395 برگزیده شدند. یافته­های پژوهش نشان داد که سطح اقلام تعهدی بر بازده تاثیر منفی دارد که بیانگر وجود نابهنجاری اقلام تعهدی است. همچنین نتایج پژوهش حاکی از آن است که درجات بالای محافظه­کاری حسابداری بر افزایش پایداری اقلام تعهدی و اصلاح نابهنجاری اقلام تعهدی دارای تاثیر مثبت و معناداری است. نتایج حاصله سازگار با مبانی نظری موضوع پژوهش می­باشد.

کلیدواژه ها

: اصلاح نابهنجاری اقلام تعهدی, محافظه کاری حسابداری, پایداری اقلام تعهدی, درجات بالای محافظه کاری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.