مقایسه آزمون های هدایت الکتریکی، آبنوشی و هیلتنر برای پیش بینی سبزشدن گیاهچه عدس در مزرعه
- سال انتشار: 1398
- محل انتشار: فصلنامه علوم و تحقیقات بذر ایران، دوره: 6، شماره: 4
- کد COI اختصاصی: JR_JMS-6-4_006
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 467
نویسندگان
دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران
دانشجوی کارشناسی ارشد زراعت، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران
استادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران
استادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران
چکیده
آزمون های مختلفی برای تعیین قدرت بذر معرفی شده اند که در هر گونه گیاهی، یک یا برخی از آنها مناسب هستند. این پژوهش برای مقایسه آزمون های هدایت الکتریکی، آبنوشی و هیلتنر در تعیین قدرت بذر عدس اجرا گردید. این تحقیق در دو بخش آزمایشگاه و مزرعه در دانشگاه رازی و در سال زراعی 94-1393 انجام شد. در مزرعه، هشت توده بذر عدس که از نظر رقم و سن متفاوت بودند کشت شدند. در آزمایشگاه نیز این هشت نمونه بذر در آزمون های هدایت الکتریکی، آبنوشی و هیلتنر مورد مقایسه قرار گرفتند. نتایج آزمایش مزرعه ای نشان داد که نمونه های بذر از نظر صفت های درصد و سرعت سبزشدن، میانگین سبزشدن روزانه و متوسط زمان لازم برای سبزشدن دارای اختلاف معنی دار بودند. تحقیق آزمایشگاهی مشخص نمود که در آزمون های هدایت و هیلتنر، بین نمونه های بذر اختلاف معنی دار وجود داشت اما از نظر آزمون آبنوشی، اختلافی بین نمونه ها مشاهده نشد. در تجزیه گروهی در آزمون های هدایت و هیلتنر، نمونه های بذر جدیدتر از قدرت بالاتری برخوردار بودند. بر اساس تجزیه همبستگی، آزمون های هدایت و آبنوشی با درصد و سرعت سبزشدن گیاهچه در مزرعه همبستگی نداشتند اما صفت تعداد گیاهچه طبیعی در آزمون هیلتنر دارای همبستگی مثبت معنی دار با درصد سبزشدن (r=0.63) و سرعت سبزشدن (r=0.498) گیاهچه در مزرعه بود. بنابراین، بهنظر می رسد که برای پیش بینی سبزشدن گیاهچه در مزرعه، آزمون های هدایت و آبنوشی دارای قابلیت نامناسب و آزمون هیلتنر دارای قابلیت مناسب باشند.کلیدواژه ها
جوانه زنی, درصد سبزشدن, سرعت سبزشدن, قدرت بذراطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.