تاثیر جیره پرکنسانتره بر عملکرد پروار، تخمیر شکمبه، فعالیت جوش و برخی فراسنجه های سوختوسازی بره های نر افشاری و لری

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه علوم دامی ایران، دوره: 48، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJAS-48-2_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 331
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اعظم محمدی مهر

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان

ابراهیم قاسمی

استادیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان

مسعود علیخانی

دانشیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان

چکیده

در این تحقیق، عملکرد پرواری-اقتصادی، قابلیت هضم، ویژگی های لاشه، متابولیت های خونی و فعالیت جوش بره های نر دو نژاد افشاری (درشت جثه) و لری (متوسط جثه) هنگام تغذیه با جیره پرکنسانتره بررسی شد. شمار 8 راس بره افشاری و 8 راس بره لری (با میانگین وزنی 8/3±4/28 کیلوگرم و سن 4-3 ماه) در قالب یک طرح کامل تصادفی به مدت 104 روز با جیره (بر پایه ماده خشک) حاوی 20 درصد علوفه و 80 درصد کنسانتره تغذیه شدند. نتایج نشان داد، ماده خشک مصرفی (01/0=P)، افزایش وزن روزانه (03/0=P) و وزن نهایی پروار (03/0=P) در نژاد افشاری بالاتر از نژاد لری بود. هرچند، تفاوت معنی داری در ضریب تبدیل غذایی و قابلیت هضم مواد مغذی بین دو نژاد وجود نداشت. با وجود هزینه خوراک بیشتر برای بره­های افشاری، درآمد به ازای هزینه در بره­های نژاد افشاری نسبت به بره­های نژاد لری بالاتر بود (05/0> P). درصد لاشه، غلظت متابولیت­های خونی، غلظت کل اسیدهای چرب فرار و نسبت استات و پروپیونات در هر دو گروه یکسان بود ولی بره­های نژاد لری فعالیت جوش به ازای هر گرم خوراک مصرفی و همچنین pH شکمبه بالاتری نسبت به بره­های افشاری داشتند (01/0> P). با وجود کارایی غذایی یکسان بین دو نژاد، توصیه می­شود در هنگام استفاده از جیره­های پرکنسانتره (پرورش متمرکز) از بره­های افشاری به جای بره­های لری به دلیل عملکرد پرواری و اقتصادی بهتر استفاده شود.

کلیدواژه ها

افزایش وزن, بازده اقتصادی, سامانه متمرکز, نژاد افشاری, نژاد لری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.