پیش بینی قیمت گوشت مرغ در صنعت طیور ایران و مقایسه آن با چشم انداز جهانی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه علوم دامی ایران، دوره: 48، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IJAS-48-4_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 452
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

صدیقه بهادری

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم دامی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، کرج

حسن مهربانی یگانه

دانشیار، گروه علوم دامی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، کرج

مجتبی زاغری

استاد، گروه علوم دامی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، کرج

حامد رفیعی

استادیار، گروه اقتصاد کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، کرج

چکیده

در این مطالعه با استفاده از مدل های اقتصاد­سنجی تک متغیره و چند متغیره روش های دوره زمانی، قیمت­های سالانه از سال 1394 تا 1399 برای ایران و از سال2014 تا 2020 برای جهان پیش بینی شد. داده های مربوط به قیمت گوشت مرغ، ذرت، کنجاله سویاو میزان تولید کشور ایران از سال 1369-1393 از وزارت جهاد کشاورزی، شرکت امور پشتیبانی دام و بانک مرکزی جمهوری اسلامی تهیه و داده های جهانی از FAO STAT برای سال 1961-2013 تهیه شدند. مناسب ترین مدل برای برازش و پیش بینی قیمت گوشت مرغ در ایران مدل خودتوضیح میانگین متحرک ARMAX (3,5) با خطای پیش بینی درون و برون نمونه ای 12/2 و 7/4 درصد و در جهان، مدل خودتوضیح میانگین متحرک ARMA (1,13) با خطای پیش بینی درون و برون نمونه ای 34/4 و 91/3 درصد بر پایه معیار میانگین درصد قدر مطلق خطست. همچنین نتایج برآورد الگوهای تصحیح خطای چند معادله ای (VECM) نشان داده است، یک واحد افزایش در نسبت قیمت ذرت به سویا و میزان تولید گوشت در ایران به ترتیب باعث افزایشی 59/7 و 29/3 درصدی در قیمت گوشت مرغ ایران و یک واحد افزایش در قیمت جهانی ذرت، سویا و میزان تولید جهانی گوشت مرغ به ترتیب باعث افزایشی 31/0، 46/0 و 64/0 درصدی در قیمت جهانی گوشت مرغ می شود.

کلیدواژه ها

الگوهای تک متغیره و چند متغیره, روش های دوره زمانی, معیار خطای پیش بینی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.