تاثیر افزودن سرما محافظ های نفوذی گلیسرول، دی متیل استامید و دی متیل فرمامید و غیر نفوذی تره هالوز و ساکارز بر انجماد پذیری اسپرم اسب

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه علوم دامی ایران، دوره: 49، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJAS-49-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 535
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرهاد وفایی

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم دامی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج

احمد زارع شحنه

دامپزشکی علوم دامی

حمید کهرام

دانشیار، موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی

افشین سیفی جمادی

استادیار، گروه علوم دامی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج

چکیده

این پژوهش به منظور مقایسه تاثیر افزودن سطوح مختلف سه نوع سرما­محافظ نفوذی (گلیسرول، دی متیل استامید، دی متیل فرمامید) و دو نوع سرما­محافظ غیرنفوذی (تره­هالوزو ساکارز) به رقیق کننده اسپرم اسب­های ترکمن انجام شد. برای این منظور چهار سر نریان بالغ ترکمن برای اسپرم­گیری به کار گرفته شد. پس از گرفتن مایع منی و فرآوری آن به منظور جداسازی ژل و پلاسمای منی در آزمایشگاه، نمونه­های منی به گروه­های تیماری شامل سطوح 5 و 7 درصد سرمامحافظ­های نفوذی  گلیسرول، دی متیل استامید (DMA) و دی متیل فرمامید (DMF) و سطوح 50 و 100 میلی مول سرمامحافظ­های غیرنفوذی تره­هالوز و ساکارز حل شده در رقیق­کننده تقسیم و با یک روش استاندارد، منجمد شدند. پس از یخ­گشایی، فراسنجه­های جنبایی و زنده­ مانی برای همه تیمارها ارزیابی شد. نتایج این پژوهش نشان داد، زنده­مانی اسپرم­های منجمدشده با رقیق­کننده حاوی 5 یا 7 درصد DMF (به­ترتیب 93/0±6/68 و 22/2±2/63 درصد) و سطوح 5 یا 7 درصد DMA (به ترتیب 69/1±6/68 و 76/2±6/63 درصد) از اسپرم­های منجمدشده با رقیق­کننده حاوی سطوح 5 یا 7 درصد گلیسرول (به ترتیب 06/3±8/56 و 03/1±6/55 درصد) به طور معنی­داری بهتر بود (05/0P< ). جنبایی کل اسپرم های­ تیمارشده با سطح 5 درصد DMA (02/1±4/68 درصد) نسبت به سطح 7 درصد DMF (46/1±8/61 درصد) به طور معنی­داری افزایش نشان داد (05/0P< ). همچنین زنده­مانی و جنبایی اسپرم­ها تحت تاثیر نوع سرما محافظ­های غیر نفوذی قرار نگرفته و این سرما محافظ­ها تفاوت معنی­داری نسبت به هم نشان ندادند (05/0P> ). بر پایه این نتایج می­توان گفت که سرما محافظ هایی مانند DMA و DMF می­توانند جایگزین مناسبی برای گلیسرول باشند.

کلیدواژه ها

اسپرم, رقیق کننده, سامانه تجزیه رایانه ای, سرما محافظ, نریان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.