بررسی علل و زیان مالی ناشی از حذف زودهنگام در گله‎های هلشتاین استان اصفهان

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه علوم دامی ایران، دوره: 49، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJAS-49-2_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 297
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ابوالفضل مهنانی

دانشجوی دکترای اصلاح نژاد دام، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان

علی صادقی سفیدمزگی

استادیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان

چکیده

هدف این پژوهش، برآورد زیان مالی ناشی از حذف و همچنین بررسی علل حذف در گله های هلشتاین استان اصفهان بود. بدین منظور، از اطلاعات چهار گاوداری صنعتی، متشکل از 109865 رکورد زایش در سال های 1385 تا 1395 استفاده شد. برای واکاوی آماری از نرم افزار SAS و برای برآورد زیان ناشی از حذف، از یک معادله زیست اقتصادی استفاده شد. نرخ حذف در دهه گذشته، به طور میانگین سالانه 2/1 درصد افزایش یافته است (1/13 درصد سال 1385؛ 5/28 درصد سال 1395). میانگین حذف در چهار گله 2/23 درصد و سهم حذف اختیاری تنها 8/5 درصد بود. بیشترین دلیل حذف اجباری، بیماری های عفونی (4/31 درصد) و مشکلات تولیدمثلی (8/28 درصد) بودند و بیشتر حذف اجباری در فصل تابستان رخ دادند. در سال 1395 به طور میانگین هر مورد حذف زودهنگام به ازای یک دوره شیردهی 17800 هزار ریال زیان به دامدار تحمیل می کند. زیان وارده به دلیل حذف در گاوهایی که در نوبت زایش اول بودند، 54 درصد نسبت به گاوهای با نوبت زایش دو و بالاتر بیشتر برآورد شد. زیان ناشی از هر مورد حذف در ماه اول شیردهی به طور میانگین 20460 هزار ریال برآورد شد که نسبت به ماه دهم شیردهی 35 درصد بیشتر بود. نتایج این تحقیق می تواند در تجزیه وتحلیل هزینه-فایده های مربوط به راهکارهای مدیریتی حذف و جایگزینی تلیسه استفاده شود.

کلیدواژه ها

حذف اختیاری و اجباری, گاو شیری, معادله زیست اقتصادی, هزینه حذف

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.