شناسایی همریخت RNA های بیان شده در ماهیچه اسکلتی مرغ بومی و تجاری با روش توالی یابی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه علوم دامی ایران، دوره: 49، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJAS-49-2_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 384
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید نادر آلبوشوکه

مربی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی خوزستان، اهواز، ایران

محمدرضا بختیاری زاده

استادیار، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، پردیس ابوریحان، ایران

مجتبی طهمورث پور

استاد، دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

چکیده

این آزمایش به منظور بررسی و شناسایی همریخت (ایزوفرم) های RNA مرتبط با ساختار پروتئین های ماهیچه ای بین مرغ بومی اصفهان و جوجه تجاری راس با سرعت رشدهای متفاوت، انجام شد. بدین منظور و پس از استخراج کل RNA از نمونه های ماهیچه سینه مرغان یادشده در سن 28 روزگی، توالی یابی جفتی با استفاده از پلاتفرم illumine Hiseq 2000 انجام شد. برای همترازی خوانش ها به ژنگان (ژنوم) مرجع مرغ اهلی، از نرم افزار Hisat2 و برای اسمبلی ترانسکریپت ها و شناسایی بیان ژن های با تفاوت معنی دار از بسته Cufflinks استفاده شد. مقایسه آماری همریخت های توالی یابی شده بین دو گروه، 259 همریخت (161 همریخت در جوجه تجاری و 98 همریخت در مرغ بومی) با تفاوت بیان معنی دار را مشخص کرد. در بین همریخت های جوجه تجاری، 4 ژن ACTC1، ATF3، CYR61 و FABP4 هر یک با دو همریخت مختلف افزایش بیان داشتند. در جوجه تجاری فراوانی همریخت های مرتبط به ماهیچه کالبدی (اسکلتی) با انقباضات آهسته بیشتر از همریخت های ماهیچه اسکلتی با انقباض سریع بود. بررسی عملکردی نشان داد، همریخت ها در جوجه تجاری در ارتباط با افزونش و تمایز یاخته ای، پررشدی (هایپرتروفی) و ساخت پروتئین های ساختمانی ماهیچه ای بوده درحالی که در مرغ بومی مرتبط به فرآیندهای ایمنی، حاملان یون ها و فلزها، نوار (باند) شونده های به فلزها، DNA و RNA، و عامل های شرکت کننده در شکست پروتئین های ماهیچه ای بودند. نتایج این بررسی نشان داد، چنین تغییرهایی به احتمال توانسته با کاهش دادن سطح نیازهای مرغ بومی و افزایش توان ایمنی و سازگاری، امکان تداوم و چیره شدن بر شرایط سخت محیطی و غذایی را در طول دوره تکاملی این مرغ تقویت کند.

کلیدواژه ها

بیان ژن, جوجه تجاری راس, مرغ بومی اصفهان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.