اثر روش های مختلف فرآوری حرارتی بر ارزش تغذیه ای دانه ماشک برای نشخوارکنندگان

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه علوم دامی ایران، دوره: 49، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IJAS-49-3_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 378
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آنا شیخعلی پور

دانشجوی کارشناسی ارشد تغذیه دام، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز

علی حسینخانی

دانشیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز

اکبر تقی زاده

استاد، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز

حمید محمد زاده

استادیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز

چکیده

تحقیق حاضر، به منظور بررسی روش­های مختلف فرآوری حرارتی بر ارزش غذایی دانه ماشک انجام شد. دانه ماشک با روش­های پرک، تفت و ماکروویو فراوری شد. تجزیه پذیری ماده خشک با استفاده از کیسه­های نایلونی در زمان­های صفر، 2، 4، 8، 12، 24، 36، 48 ساعت انکوباسیون شکمبه­ای تعیین شد. فرآوری دانه ماشک، تجزیه پذیری ماده خشک را تحت تاثیر قرار داد به­طوری­که ماشک پرک شده و تفت داده به ترتیب بیشترین و کمترین میزان تجزیه پذیری را دارا بودند (به ترتیب 06/91 در مقابل 49/70 درصد، 05/0> P). تجزیه پذیری پروتئین خام هم روند مشابهی را نشان داد (64/91 در مقابل 52/57 درصد به ترتیب برای دانه ماشک پرک شده و تفت داده شده، 05/0> P). برای تفسیر روند تجزیه پذیری ماده خشک و پروتئین دانه ماشک خام و فرآوری شده از 5 مدل هضمی متفاوت استفاده شد. برای ماده خشک دانه ماشک خام، پرک و تفت داده شده بهترین مدل برازش شده مدل ارسکوف و مکدونالد با لحاظ نمودن فاز تاخیر و برای دانه ماشک ماکروویو مدل فرانس بهترین مدل بود. بررسی مدل ها نشان داد برای بخش پروتئین، بهترین مدل برای دانه ماشک خام و پرک مدل دانوا بدون فاز تاخیر، برای دانه ماشک تفت داده شده ارسکوف و مکدونالد با فاز تاخیر و برای ماکروویو شده مدل دانوا با فاز تاخیر بود. ماشک پرک شده و ماکروویو شده با 96/184 و84/141 میلی لیتر به­ترتیب بیشترین و کمترین حجم گاز تولیدی را در طول 48 ساعت انکوباسیون داشتند. تفت دادن ماشک منجر به افزایش میزان انرژی قابل متابولیسم گردید (82/4 در مقابل 53/5 مگاژول بر کیلوگرم ماده خشک به ترتیب برای دانه خام و تفت داده شده ماشک، 05/0> P)، این در حالی است که پرک کردن و مایکروویو تاثیری بر میزان انرژی قابل متابولیسم نداشتند.

کلیدواژه ها

انرژی قابل متابولیسم, تجزیه پذیری, فاز تاخیر, گاز تولیدی, مدل های هضمی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.