تاثیر افزایش غلظت الیاف در جیره های مکمل شده با روغن گیاهی روی غلظت چربی شیر، فراسنجه های شکمبه و رفتار تغذیه ای گاوها در اواسط شیردهی

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه علوم دامی ایران، دوره: 50، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJAS-50-1_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 355
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمید رضا میرزایی الموتی

دانشیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان

اصغر آقایی

دانشجوی سابق کارشناسی ارشد، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان

کامران اکبری پابندی

دانشجوی سابق کارشناسی ارشد، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان

مینا وزیری گهر

دانشجوی سابق دکتری، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج | مدیر تحقیق و توسعه شرکت آتی زیست دام

چکیده

به­منظور مطالعه اثر افزایش غلظت الیاف (الیاف نامحلول در شوینده خنثی) در جیره­های مکمل شده با روغن گیاهی بر عملکرد و رفتار تغذیه­ای گاوهای اواسط شیردهی از چهار راس گاو هلشتاین یک بار زایش کرده و چهار راس چند بار زایش کرده به­ترتیب با میانگین وزنی 30±525 و 88±585 کیلوگرم و روزهای شیردهی 12±99 روز استفاده شد. گاوها به چهار جیره غذایی به ترتیب با غلظت الیاف 31، 31، 35 و 39 درصد و با اضافه کردن 2 درصد روغن آفتابگردان در قالب طرح مربع لاتین 4×4 اختصاص داده شدند. یکی از جیره­های با 31 درصد الیاف بدون اضافه شدن روغن بود. دوره­های آزمایشی 21 روز بود و نمونه­گیری در هفته سوم انجام شد. نتایج نشان داد که افزایش الیاف جیره به 35 و 39 درصد باعث کاهش در ماده خشک مصرفی می­شود (01/0> P). قابلیت هضم ماده خشک، ماده آلی، پروتئین و الیاف با افزودن روغن به جیره با الیاف بالا تمایل به کاهش نشان داد (1/0> P). فعالیت جویدن با افزایش الیاف جیره به 35 و 39 تمایل به افزایش نشان داد (1/0> P). افزودن روغن با الیاف پایین باعث کاهش pH شکمبه، نسبت استات به پروپیونات و درصد چربی و پروتئین شیر شد ولی با الیاف متوسط و بالا این تاثیر وجود نداشت. به­طور کلی اثرات متفاوتی از روغن بر عملکرد حیوان با درصد الیاف مختلف مشاهده شد.

کلیدواژه ها

الیاف نا محلول در شوینده خنثی, ترکیب شیر, قابلیت هضم, گاو هلشتاین, ماده خشک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.